sreda , 3 juna 2020

Evropski fondovi dostupniji i “sedmoj sili”

Dvodnevni seminar za predstavnike medija u okviru kampanje „Evropa to si ti” u niškom hotelu Aleksandar okupio je više od 25 novinara i urednika iz južne i jugoistočne Srbije.

Oni su imali priliku da se bolje upoznaju sa načinom funkcionisanja Evropske unije, procesom pristupanja, ali i projektima koje preko Evropskog PROGRES-a finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije u 34 opštine jugoistočne i jugozapdne Srbije.

vladimir-medak-konsultant-za-eu-integracije-clan-pregovarackog-tima-i-konsultant-za-evropske-integracije-2 „Ovaj seminar je prava prilika da mi novinari i novinarke rešimo brojne nedoumice vezane za evropske Integracije i saznamo detalje koji će nam pomoći da informišemo naše sugrađane i sugrađanke o temama koje ih interesuju i utiču na njihov svakodnevni život“ – izjavila je Ivana Đorđević, vlasnica i novinarka televizije Info plus iz Vranja i televizije Bosilegrad.

Organizator seminara, Evropski Progres istakao je činjenicu da je EU najveći donator Srbiji, sa preko 3 milijarde evra doniranih u proteklih 15 godina, dok je Srbija jedan od najvećih primaoca EU fondova na svetu. Sa 200 miliona evra doniranih svake godine, ona predstavlja najvećeg primaoca EU fondova u čitavom regionu Zapadnog Balkana

Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRES-a rekao je o podršci razvoju jugoistočne i jugozapadne Srbije, da su u proteklih deset godina EU i Vlada Švajcarske izdvojile oko 65 miliona podrške lokalnim razvojnim programima, a da je od oko 850 realizovanih čak 350 infrastrukturnih projekata koji su podrazumevali radove na školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama, komunalnim sistemima, kulturnim i sportskim objektima, ali i izradi tehničke i planske dokumentacije.

“Podrška koju donatori pružaju preko Evropskog PROGRES-a usmerena je na unapređenje rada lokalne uprave, zatim infrastrukture, a posebna pažnja je data podršci ranjivim društvenim grupama, kao i razvoju preduzetništva, sve sa ciljem da se poboljša kvalitet života stanovništa”.

Pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Branko Budimir predstavio je Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) za period 2014-2020 koji predstavlja osnovu finansijske podrške EU kako bi polaznici i polaznice seminara saznali koje su mogućnosti korišćenja ovog Instrumenta, koji projekti mogu da budu finansirani, ko ih predlaže, i na šta se odnose.

Ivana Đurić, pomoćnica direktora u Kancelariji za evropske integracije, u Sektoru za komunikacije i obuku, predstavila je poslednje istraživanje o stavovima građana o EU, kao i publikaciju „Mitovi o EU“ koja ima za cilj da argumentima odgovori na nedoumice koje građani i građanke imaju kada su u pitanju evropske integracije, ali i da ukaže na značaj pravovremenog i tačnog informisanja o temama koje se tiču svih nas. 

Vladimir Međak, član pregovaračkog tima i konsultant za evropske integracije ističe važnost procesa i aktivnosti pristupanja naše zemlje u EU.

“Koristi od članstva su trgovinska, proizvodna i tehnološka integracija u jedinstveno tržište od 500 miliona stanovnika i stanovnica, i ulazak u režim svetske trgovine koji važi za EU. Pristup razvojnim fondovima je još jedan od benefita, ali i podrška poljoprivredi, mogućnost višestruko većeg obima privatnih investicija, kao i značajna naučna i tehnološka saradnja koja doprinosi modernizaciju države, ekonomije i društva”.zoran-sretic-specijalista-za-pravo-eu-u-oblasti-zivotne-sredine

Specijalista za EU pravo životne sredine Zoran Sretić, naglasio je da se troškovi usklađivanja zakonodavsta Srbije sa EU u oblasti zaštite životne sredine procenjuju na više od 10 milijardi evra i da se veći deo njih može pokriti preko EU fondova. On napominje da se često zaboravlja činjenica da se usklađivanjem otklanjaju rizici, kao i štete koji bi nastale po srpsku ekonomiju, ukoliko se to ne bi uradilo.

Kao podrška Srbiji, EU je formirala programe za hitnu pomoć koji reaguju brzo u vreme nepogoda. Takav slučaj je bio 2014. godine kada je Evropska Unija izdvojila 170 miliona evra za smanjenje štete usled poplava.

Kada govorimo o toku procesa integracija, projekti u Srbiji, u koje EU investira, tiču se vladavine prava, reforme javne administracije, životne sredine i poljoprivrede.

Naša zemlja je na putu pravljenja promena koje su u skladu sa EU standardima i propisima. Ove promene će doneti prosperitet društvu kroz ekonomski, politički i društveni razvoj, izazivajući poboljšanje svakodnevnog života građana i građanki Srbije, smatraju u Evropskom progresu.

Važna tema za predstavnike medija bilo je i predavanje Svetlane Stefanović iz Evropskog pokreta u Srbiji koja je učesnike seminara uputila na grantove i fondove na čijim konkursima mogu učestvovati sa svojim projektima. Ona je govorila i o samom načinu pisanju projekata, dok je Ljiljana Boljanović, predavačica na Fakultetu za medije i komunikacije na univerzitetu Singidunum, sa učesnicima razgovarala o načinu izveštavanja medija.

O online izveštavanju kao neizbežnom vidu komunikacije danas, čemu u prilog govori i činjenica da skoro polovina stanovnika i stanovnica Srbije koristi „Fejsbuk“, govorila je Nataša Krstić, predavačica Fakultetu za medije i komunikacije na univerzitetu Singidunum, na departmanu za digitalni marketing.

Na seminaru je predstavljen i projekat „Medijska putovanja u EU“, koji podržava EU, a namenjen je novinarima i novinarkama. Kako je rekao Srđan Staletović, vođa projekta, novinari i novinarke informativnih redakcija nakon što predlože sopstvenu istraživačku temu koja je u vezi sa integracijama imaju mogućnost da posete zemlje članice i uporede iskustva iz Srbija sa evropskim.

Prvi seminar za predstavnike medija jugozapadne Srbije, u okviru kampanje „Evropa to si ti” održan je krajem novembra u Novom Pazaru.

Iako nije članica Evropske Unije ne treba zanemariti i donacije Vlade Švajcarske kojaje jedan od glavnih donatora i podržavaoca Jugoistočne i Jugozapadne Srbije, sa finansijskom podrškom od 132 miliona evra.

Evropski PROGRES predstavlja najveći razvojni program u Republici Srbiji koji se usredsređuje na određeno područje, a ima za cilj da podrži održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistokui jugozapadu zemlje. Ukupna sredstva izdvojena za realizaciju programa koji je pokrenut 2014, sa ciljem da bude sproveden do kraja 2017. godine iznose 24,46 miliona evra. Ta sredstva su obezbedile u Evropska unija i Vlada Švajcarske zajedno sa Vladom Republike Srbije.

Vladana Simić

 

 

Takođe pročitajte

Postavimo stvari na pravu meru

Dva metra razmaka – upozorenje koje najčešće čujemo ovih dana, radnja koju posebno odgovorno obavljamo, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.