Foto: EU info mreža

Evropska nedelja sporta u Srbiji – Budite aktivni

Budite aktivni – to je glavna poruka još jedne Evropske nedelje sporta. Srbija je domaćin ove kampanje peti put zaredom, sa više od 30 gradova i opština koje učestvuju u događajima i aktivnostima od 23. do 30. septembra.

Evropska unija pokrenula je Nedelju sporta pre sedam godina kako bi promovisala aktivnije, zdravije stilove života milionima ljudi u Evropi i šire, i podstakla građane da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, i edukovala o zdravom načinu života.

Nacionalni koordinatori za Srbiju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Delegacija EU u Srbiji u partnerstvu sa opštinama i nacionalnim koordinatorima organizuje i učestvuje na nekoliko događaja u Beogradu i širom Srbije:

Od 23. do 30. septembra, u okviru Sportskog izazova, u 10 gradova Delegacija EU organizuje košarkaški izazov „Put oko Evrope” gde će učesnici imati priliku da ponesu titulu najboljeg košarkaškog šutera ili šuterku Srbije.

Ovo su datumi i gradovi:

Sombor – 23.9. Beograd – 24.9. Pančevo i Zrenjanin – 25.9. Bor – 26.9. Zaječar – 27.9. Knjaževac – 28.9. Pirot – 29.9. Požarevac i Aranđelovac – 30.9.

Foto: EU info mreža

24. septembar, Ada Ciganlija – Humanitarni fudbalski turnir „Diplomate za decu” okupiće više od 20 ekipa, a prikupljena sredstva biće namenjena za kupovinu najhitnije opreme za Tiršovu dečiju kliniku. EU takođe doprinosi izgradnji nove bolnice Tiršova 2 sa grantom od preko 35 miliona evra.

24. septembar, Tašmajdan – Tokom BE ACTIVE NIGHT zvanično počinje TreninGO izazov „Trčim u školu” koji će trajati do kraja oktobra. Koristeći aplikaciju TreningGO korisnici biraju školu koju žele da podrže i trčeći sakupljaju kilometre. Tri škole sa najviše protrčanih kilometara osvajaju sportsku opremu.

25. septembar, Silosi Beograd – Urban Sport Fest je jedan od centralnih događaja ovogodišnje Nedelje sporta koji će približiti sportove koji postaju sve popularniji. Ovi sportovi su u velikoj ekspanziji i kod nas i u svetu, a učesnici će moći da se okušaju u mnogim novim urbanim sportovima kao što su brejkdens, parkur, fristajl košarka i mnoge druge.

Foto: EU info mreža

„Pored koristi koje ima za naše zdravlje, bavljenje sportom takođe razvija kod svakog pojedinca solidarnost i inkluzivnost, vrednosti koje su ujedno i kamen temeljac Evropske unije. Srbija kao uspešna i ponosna sportska nacija ima sve razloge da iskoristi prilike koja nedelja sporta pruža”, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji.

Proteklih godina EU je uložila više od 6 miliona evra za izgradnju i adaptaciju 42 sportska objekta u brojnim opštinama u Srbiji – bazene, sportske i školske sale, opremu, koju koristi više od 100.000 građana.

Prošle godine, tokom Evropske nedelje sporta u Srbiji, organizovano je 80 manifestacija u preko 20 gradova širom zemlje, a u sportskim aktivnostima učestvovalo je preko 20.000 građana.

EU Delegacija u Srbiji, u partnerstvu sa ArtLink festivalom, podržala je i poznatog danskog violončelistu Toke Moldrupa koji će takođe tokom nedelje sporta nastupati na događaju „Bahov maraton” na Sava promenadi u subotu 24. septembra od 11 časova. Moldrup će trčati 36 etapa od 1 km, a posle svakog pretrčanog kilometra odsviraće čuvene stavove Bahovih svita napisanih za solo violončelo.

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i planiranim događajima širom Srbije, koji se realizuju uz pomoć Erazmus+ programa Evropske unije, možete pronaći na sajtu: https://evropskanedeljasporta.rs/.

 

Takođe pročitajte

Za energetsku sanaciju 24 miliona dinara

Građani vlasotinačke opštine, koji su planirali da unaprede energetsku efikasnost svojih kuća ili stanova, mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.