ponedeljak , 20 marta 2023

Evropa za mlade Nišvilla

Misija Evropske Unije u Srbiji ove godine će ponovo značajnije pomoći Nišville jazz festivalu oko opstanka Youth stage-a koji je pokrenut pre tri godine zahvaljujući EU.U programu na Youth stage-u ove godine će nastupiti dvadesetak bendova među kojima su i poljski sastavi „Stanislav Slovinski Quintet” i “Quindipendance” – dva prvoplasirana sastava sa poslednjeg prestižnog Internacionalnog takmičenja mladih džez bendova “Jazz juniors” koje se već godinama svakog decembra održava u Krakovu u Poljskoj.

Jazz - Multikulturalni izraz - Nis 2014Uz sastave iz Srbije na Youth bini će  nastupiti i sastav “Ethno trip” iz Slovenije, “Update” iz Bugarske,  Duško Šobat Group iz Banjaluke….kao i četrdesetak dece iz nekoliko gradova Srbije –okupljeni oko projekta „El Sistema“ (muzičko obrazovanje dece iz ugroženih društvenih grupa po već čuvenom venecuelanskom modelu „El Sistema“ koje u Srbiji realizuje organizacija Music Art Project), koji je takođe podržan od strane EU.

Nišville će ove godine posetiti i zamenik šefa misije EU u Srbiji Oskar Benedikt, koji će obići i Youth stage  i najaviti nastup“El Sistema”, a istog dana i zvanično otvoriti izložbu na otvorenom “15 godina partnerstva – Srbija i EU” (organizatori: Delegacija EU u Srbiji, Evropski Progres i EU info kutak Niš) koju čini petnaestak postamenata u obliku trougla, a koja će od 8. do 14. avgusta biti postavljena u niškoj Tvrđavi neposredno pored Youth stage-a.

Četrdesetak učesnka projekta El Sistema će u Nišu biti tokom celog festivala (troškove njihovog boravka će takođe pokriti Misija EU) gde će osim rada sa vokalnim pedagogom Irenom Blagojević nastupiti na Youth stage-u, održati koncert u Gerontološkom centru, prisustvovati Nišville workshopu i moći da prate sve programe festivala.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević još jednom podseća da je podrška EU bila od presudnog značaja za pokretanje Youth stage-a, prve godine kao segment projekta „Jazz – Multikulturalni izraz“, da bi taj program sada već postao tradicionalan.15 godina partnerstva - Srbija i EU (1)

“U sklopu našeg projekta okupili smo decu srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti iz šest gradova juga Srbije (Bujanovac,Vranje, Vladičin Han, Bosilegrad, Leskovac i Niš) koji su vežbali i nastupali i kao zasebni bendovi, ali i u sklopu velikog zajedničkog orkestra. Da nije reč o „jednokratnom“ projektu potvrđuje i činjenica da su bendovi koje smo okupili po gradovima nastavili da vežbaju i nastupaju, a Nišville im svake godine pruži priliku da na Youth stage-u pokažu koliko su napredovali, pa ove godine imamo čak pet sastava čije okosnice čone učesnici našeg projketa – kaže Blagojević i napominje da je značajan broj tih mladih muzičara nastavio školovanje na klasičnim mi jazz akademijama, a neki su već imali priliku da se predstave i u glavnom programu Nišvilla.

“Kada je reč o „El Sistema“ , kaže Blagojević  – jasno je da je reč o „bratskom“ projektu i veoma nam je drago što će svoj rad predstaviti i na Nišvillu. Takođe ponosni smo što je EU prepoznala značaj ovih projekata i da najviši zvaničnici misije pokazuju interesovanje ne samo tokom neposrednik aktivnosti na projektima, već i kada god im obaveze to dozvole. Primer za to je i poseta Majkla Davenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji Nišu , koji je izrazio želju da se u Tvrđavi susretne sa predstavnicima festivala  i volonterima, čestita Nišvillu uvrštavanje na listu 10 najboljih evropskih jazz festivala i informiše se o pripremama  za predstojeće izdanje – i to baš na mestu gde podižemo Youth stage i gde na kojem će biti organizovana izložba”15 godina partnerstva – Srbija i EU” – kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Takođe pročitajte

Počinje prodaja ulaznica za Nišville 2023 po drugoj promo ceni

Od utorka, 14.marta, počinje pretprodaja Kompleta ulaznica po drugoj promo ceni od 3.000 RSD za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.