Evropa za mlade Nišvilla

Misija Evropske Unije u Srbiji ove godine će ponovo značajnije pomoći Nišville jazz festivalu oko opstanka Youth stage-a koji je pokrenut pre tri godine zahvaljujući EU.U programu na Youth stage-u ove godine će nastupiti dvadesetak bendova među kojima su i poljski sastavi „Stanislav Slovinski Quintet” i “Quindipendance” – dva prvoplasirana sastava sa poslednjeg prestižnog Internacionalnog takmičenja mladih džez bendova “Jazz juniors” koje se već godinama svakog decembra održava u Krakovu u Poljskoj.

Jazz - Multikulturalni izraz - Nis 2014Uz sastave iz Srbije na Youth bini će  nastupiti i sastav “Ethno trip” iz Slovenije, “Update” iz Bugarske,  Duško Šobat Group iz Banjaluke….kao i četrdesetak dece iz nekoliko gradova Srbije –okupljeni oko projekta „El Sistema“ (muzičko obrazovanje dece iz ugroženih društvenih grupa po već čuvenom venecuelanskom modelu „El Sistema“ koje u Srbiji realizuje organizacija Music Art Project), koji je takođe podržan od strane EU.

Nišville će ove godine posetiti i zamenik šefa misije EU u Srbiji Oskar Benedikt, koji će obići i Youth stage  i najaviti nastup“El Sistema”, a istog dana i zvanično otvoriti izložbu na otvorenom „15 godina partnerstva – Srbija i EU“ (organizatori: Delegacija EU u Srbiji, Evropski Progres i EU info kutak Niš) koju čini petnaestak postamenata u obliku trougla, a koja će od 8. do 14. avgusta biti postavljena u niškoj Tvrđavi neposredno pored Youth stage-a.

Četrdesetak učesnka projekta El Sistema će u Nišu biti tokom celog festivala (troškove njihovog boravka će takođe pokriti Misija EU) gde će osim rada sa vokalnim pedagogom Irenom Blagojević nastupiti na Youth stage-u, održati koncert u Gerontološkom centru, prisustvovati Nišville workshopu i moći da prate sve programe festivala.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević još jednom podseća da je podrška EU bila od presudnog značaja za pokretanje Youth stage-a, prve godine kao segment projekta „Jazz – Multikulturalni izraz“, da bi taj program sada već postao tradicionalan.15 godina partnerstva - Srbija i EU (1)

„U sklopu našeg projekta okupili smo decu srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti iz šest gradova juga Srbije (Bujanovac,Vranje, Vladičin Han, Bosilegrad, Leskovac i Niš) koji su vežbali i nastupali i kao zasebni bendovi, ali i u sklopu velikog zajedničkog orkestra. Da nije reč o „jednokratnom“ projektu potvrđuje i činjenica da su bendovi koje smo okupili po gradovima nastavili da vežbaju i nastupaju, a Nišville im svake godine pruži priliku da na Youth stage-u pokažu koliko su napredovali, pa ove godine imamo čak pet sastava čije okosnice čone učesnici našeg projketa – kaže Blagojević i napominje da je značajan broj tih mladih muzičara nastavio školovanje na klasičnim mi jazz akademijama, a neki su već imali priliku da se predstave i u glavnom programu Nišvilla.

„Kada je reč o „El Sistema“ , kaže Blagojević  – jasno je da je reč o „bratskom“ projektu i veoma nam je drago što će svoj rad predstaviti i na Nišvillu. Takođe ponosni smo što je EU prepoznala značaj ovih projekata i da najviši zvaničnici misije pokazuju interesovanje ne samo tokom neposrednik aktivnosti na projektima, već i kada god im obaveze to dozvole. Primer za to je i poseta Majkla Davenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji Nišu , koji je izrazio želju da se u Tvrđavi susretne sa predstavnicima festivala  i volonterima, čestita Nišvillu uvrštavanje na listu 10 najboljih evropskih jazz festivala i informiše se o pripremama  za predstojeće izdanje – i to baš na mestu gde podižemo Youth stage i gde na kojem će biti organizovana izložba“15 godina partnerstva – Srbija i EU“ – kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.