Euromelanom kampanja u Srbiji – Besplatni pregledi mladeža 13. juna širom Srbije

Besplatni pregledi kože širom Srbije u državnim i privatnim klinikama biće organizovani 13. juna za sve građane koji su ih prethodno zakazali putem sajta i na osnovu rezultata Kalkulatora rizika izjavila je prof. Dr Danica Tiodorović, koordinator  Euromelanom kampanje.

Besplatni pregledi gradjana organizuju se ponovo nakon dve godine odlaganja zbog epidemije Covid 19. Ali i pored svih poteškoća koje je prouzrokovao koronavirus, Srbija je tokom prošle godine bila jedina zemlja u Evropi koja je imala aktivnosti u okviru Euromelanom kampanje.

Ovogodišnja kampanja Euromelanom Srbija ima veći obim aktivnosti sa ciljem edukacije stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože. Slogan ovogodišnje kampanje Euromelanoma glasi : „NIJE DO GODINA, VEĆ DO UV ZRAČENJA“  koji ukazuje na značaj takozvane UV kilometraže, koja ne mora uvek biti  odraz godina već količine prethodnog UV izlaganja.

U okviru ovogodišnje Euromelanom kampanje organizovani su besplatni pregledi osoba koje su profesionalno izložene UV zračenju (poljoprivrednici) u Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici.

Prof. dr Danica Tiodorović naglasila je da će i ove godine u okviru kampanje Euromelanom besplatno pregledati i edukovati decu u vaterpolo kampovima Vaterpolo Saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića tokom jula i avgusta ove godine sa ciljem motivisanja mladih na odgovorno ponašanje na suncu od najranijeg uzrasta.

Posebnu zahvalnost oragnizatori kampanje Euromelanom Srbija duguju Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su omogućili prijavu gradjana na Kalkulator rizika. Kampanju Euromelanom Srbija su i ove godine podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.