Etno kuća „Krstić“ u Klisuri – nova turistička ponuda Bele Palanke

’’Baš u ovoj kući rodila se moja ljubav ka istoriji i društvenim naukama.Ovaj trenutak sam čekao celog života i ovo je veliki dan za mene’’, izjavio je sociolog i dugogodišnji direktor belopalanačke gimnazije Dragan Krstić na otvaranju porodične etno kuće.
Turistička ponuda Bele Palanke bogatija je za još jedan kompleks, etno kuću ’’Krstić’’ u selu Klisura.

Kuća je izgrađena u moravskom stilu tridesetih godina 20. veka. Ima tri prostorije, a svaka od njih je tematski uređena. U kući se nalazi između dve i tri hiljade predmeta različite namene,a najstariji predmet datira iz 17. veka. Sve predmete dugo godina je sakupljao i kuću opremao njen vlasnik Dragan Krstić, koji je, idući za svojom dugogodišnjom vizijom uspeo da oživi duh prošlih vremena i patrijarhalnog načina života. Krstić je poznat i kao neko ko se bavi istraživanjem istorije Bele Palanke tako da je otvaranjem ove postavke zaokružio svoj dugogodišnji rad.

Otvaranje etno kuće ‘’Krstić’’ značajno će uticati na turističku ponudu našeg mesta, a na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Bele Palanke ubrzo će se naći kao novi turistički lokalitet.

‘’Odmah ćemo krenuti u izradu promotivnog materijala etno kuće kako bi turisti mogli da posete ovo mesto i upoznaju se sa nekadašnjim načinom života.Hvala porodici Krstić i Draganu koji su radili na uređenju ove kuće i prikupljanju predmeta’’ kaže Miloš Lilić, direktor TO Bele Palanke.Otvaranju etno kuće prisustvovao je predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.

’’Ovo je značajan dan za Belu Palanku i novi početak za razvoj turizma našeg mesta. Ovo je dobar primer i drugim ljudima da se okrenu etno turizmu, a lokalna samouprava pružiće svaku vrstu podrške svakom ko se opredeli za ovako nešto. Ideja je da uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i IPARD programa pomognemo Krstiću da još više uredi ovaj kompleks’’,kaže Goran Miljković.

U dvorištu su smešteni poljoprivredni alati, a u posebnom delu su čeze, trijer za žito, zaprežne saonice, ali još mnogo predmeta koji su nekada bili u upotrebi. Da je Krstić vodio računa o svakom detalju,govori i to što je svaki predmet u ovoj kući smešten baš tamo gde mu je i mesto.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.