Etiopija – Zemlja kraljice od Sabe i kolevka čovečanstva

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja na svetu.

Vekovima je predstavljala trgovačku raskrsnicu i mesto razmene skupocene robe, koja je u Aksum, tadašnju prestonicu i jedan od najvećih gradova Starog sveta, pristizala sa severa Afrike, Bliskog i Dalekog Istoka i Subsaharske Afrike. Verovatno zbog skromnih prirodnih bogatstava kojima raspolaže, Etiopija je jedina afrička zemlja koja nije bila kolonija moćnih evropskih sila i upravo zbog toga postala je simbol slobode „Crnog“ kontinenta. Zato je uvek bila veoma važan činilac i jedan od osnivača pokreta Ujedinjenih Naroda. Mnogi naučnici smatraju da je Etiopija kolevka čovečanstva, jer su fosilni ostaci najstarijih čovekovih predaka popularno nazvani Selam i Lusi, starosti oko 3,5 miliona godina, otkriveni upravo u srcu njenih severoistočnih teritorija.

Za Etiopiju su vezane mnoge, često neistinite i preuveličane predrasude i stereotipi o siromaštvu, gladi, velikim verskim sukobima, zarazama, nehigijenskim uslovima života i zato neiskusni često postavljaju pitanje zašto uopšte tamo treba ići? Odgovor je krajnje jednostavan, treba videti Severnu Etiopiju jer nigde drugo na svetu putnik se ne može susresti sa crkvama ručno klesanim iz stena Lalibele, videti izbliza Polje stela u Aksumu, vodopade Plavog Nila, dvadesetak manastira na jezeru Tana i dvorce „afričkog Kamelota“ u gradu Gondaru, niti prestonicu poput Adis Abebe.

Etiopija je ishodište ljudskog porekla, njegova fizička i duhovna početna stepenica, prepuna kulturnih i istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota.

Putovanje u Etiopiju je putovanje severnim delovima zemlje, od Lusi i Selama u muzeju Adis Abebe, preko šarenih ikona, knjiga i freski u crkvama i manastirima, drevnim i srednjovekovnim kompleksima palata i dvoraca, do divlje lepote prirode, toplog osmeha i otvorenog srca domaćina. U Etiopiju treba otići da bi se upoznala njena velika istorija i duboka duhovnost, a zatim joj se vratiti još jednom, usmerivši pažnju na jug zemlje, da bi se videlo i njeno plemensko, prirodno lice, nedirnuto pečatom savremene civilizacije. Ovo je pravo putovanje za iskusne ljubitelje Drevnog sveta.

Odeon World Travel organizuje za vas putovanje u Etiopiju sa polaskom 14. februara 2018. godine. Ne propustite putovanje u kolevku čovečanstva, na kojem vas očekuju avanture koje ćete pamtiti čitavog života.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.