nedelja , april 21 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / “Erinerung” pred niškom publikom

“Erinerung” pred niškom publikom

Promocija knjige poezije „Erinerung“ Ilije Fonlamova Franciskovića biće održana u četvrtak, 15. decembra, u Niškom kulturnom centru, sa početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti istaknuta niška pesnikinja i književnik, Biljana Stanojević, profesor književnosti Marija Cerovina, kao i sam autor zbirke.

fonlamovDa je Niš i te kako grad kulture, i to sve više, iz godine u godinu, nesumnjivo je pokazala i 2016. od koje se uskoro i opraštamo. Nakon velikih kulturnih zbivanja u Carskom gradu, poput  51. Filmskih susreta, Nisomnije, 33. Nišville jazz festivala, 53. Sajma knjiga i grafike, 42. Nimusa, došlo je obećanje gradskog rukovodstva da će svi ovi događaji u godini koju nestrpljivo očekujemo biti glamurozniji i znatno posećeniji, a čemu se svi nadamo.  Do tada, priliku da ovu godinu, bar u domenu kulture, i zvanično okonča pripala je mladom niškom pesniku i slikaru Iliji Fonlamovu Franciskoviću i to promocijom njegove zbirke pesama i eseja „Erinerung“ u organizaciji Niškog kulturnog centra i Uprave za kulturu Grada Niša.

A, sve to zahvaljujući Međunarodnoj nagradi za poeziju  „Venac-Vijenac-Venec“ za 2016. kojom je mladi autor obradovao svoj Grad i još jednom tiho podsetio da živimo u gradu u kome je kultura i pisana reč, nepobitno, imala i ima svoje mesto.

Veče će biti prožeto kazivanjem stihova iz nagrađene zbirke, kao i muzičkim numerama u revijalnom delu večeri. Velika mi je čast što upravo promocija moje zbirke ima priliku da, bar u kulturnom životu grada, isprati odlazeću godinu. Ostaje mi da se nadam da ću u budućnosti opravdati čast koja mi je ukazana, a možda i još jednom zaslužim da svoje stvaralaštvo predstavim niškoj publici“ – navodi Fonlamov Francisković.plakatkonacno-copy

Da grad Niš ima dostignuća u svim sferama delanja, među njima i u kulturi, kojima može da se pohvali govore upravo ovakva dostignuća. A, da rukovodstvo grada sve više obraća pažnju i pomaže svoje istaknute pojedince, upravo govori i niška promocija „Erinerunga“, a koja će biti samo prva u regionu, jer se promocija knjige mladog Nišlije očekuje i u još par gradova u okruženju.

Naš Ilija je svojim darom i rečima pokupio bezbroj ovacija u gradu, ali i mnogo šire. A, ne zaboravimo da je on Nišlija, i to najbolji u onome što radi. Prelep je osećaj podržati talenat i mladost, sada oličene u ovom svestranom mladiću. Čast mi je što ću govoriti o knjizi, možda najperspektivnijeg mladog srpskog pesnika danas, i pozivam vas da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj i budete još jedna  nagrada za ono što naš mladi pesnik stvara, i čime nas je učinio ponosnim” – ističe Biljana Stanojević, poznata niška pesnikinja.

Mladi Ilija Fonlamov Francisković je do sada pokupio mnogo komplimenata na račun svog stvaralaštva, a javnost ističe da bi upravo on mogao biti svojevrsni naslednik Branka Miljkovića, najvećeg niškog pesnika 20. veka, koji je preranom smrću zaustavljen u svom maestralnom letu. Poređenje sa princem jugoslovenske i srpske poezije prija mladom pesniku, ali navodi da je stil, pravac, pa i tematika njihovog opusa  krajnje različita, a uzgrad posebno ističe da je srećan što su njegove pesme takve da nikako ne ostavljaju čitaoca indiferentnim.

Moje stvaralaštvo je plod mojih osećenja, najčešće vezanih za duhovne i istorijske teme. To je ono što me pokreće na misao, a zatim ona satka pesmu. To nije ono što će se svima dopasti. Ne libim se da najjača osećanja stavim na papir, a to treba smeti, više nego umeti. To smatram svojim najvećim uspehom. Volite ili mrzite moje pesme” – poručuje Ilija.

Nadajući se da će dolazeća godina u Niš doneti još puno pisanih reči, stihova, ali i nagrada kojima će oni biti krunisani, ostaje nam da radost dosadašnjih uspeha proslavimo na način koji istima i dolikuje.

 

Takođe pročitajte

Uskršnja radionica za najmlađe u EU info point-u

EU info Kutak Niš ovog proleća organizuje seriju radionica na kojima će se deca upoznati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.