utorak , 9 avgusta 2022

Enesu Haliloviću nagrada “Stevan Sremac”

Dobitnik nagrade ”Stevan Sremac” za 2016. je književnik iz Novog Pazara Enes Halilović kome je ovo je druga niška književna nagrada za ovog pisca, pošto je 2012. dobio i nagradu ”Branko Miljković” za knjigu ”Pesme bolesti i zdravlja”!
Nagrađeni roman ”Ako dugo gledaš u ponor” žiri je ocenio najboljim od prispelih kandidata i okarakterisao ga kao pravu grčku tragediju na novopazarski način. Pisac Enes Halilović opisao je životopis heroine Neire Bugarin perom umočenim u muku i propast rodnog kraja. Knjiga je napisana bez želje da kalkuliše, ili povlađuje, bez potrebe da se na njenim stranicama oproba ova ili ona literarna strategija. Svedočanstvo ostavljeno u romanu ”Ako dugo gledaš u ponor” tu je da uzbudi, potrese i navede na razmišljanje. Ocenjujući ovu knjigu novim beočugom u dugačkoj liniji realističke i naturalističke proze od Stevana Sremca do Dragoslava Mihailovića, žiri ovu knjigu ponosno stavlja na listu dosadašnjih slavnih dobitnika nagrade ”Stevan Sremac”.

Pobednička knjiga Enesa Halilovića ”Ako dugo gledaš u ponor” (izdavač „Albatros plus“, Beograd) pobedila je preglasavanjem sa dva glasa prema jedan, a u užem izboru našle su se i knjige Tatjane Janković ”Danas sam bila u našoj kući” (koja je dobila jedan glas žirija, izdavač Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”, Kragujevac), Ivana Ivanjija ”Moj lepi život u paklu” (izdanje “Laguna”, Beograd), Sonje Atanasijević, ”Velika laž” (izdavač “Plato”, Beograd) i Dejana Vukićevića ”Nokat i meso” (izdavač Kulturni centar Novog Sada).

Žiri je radio u sastavu Vasa Pavković, predsednik i Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić, članovi.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa. Organizator nagrade je Niški kulturni centar. Ove godine nagrada će biti dodeljena po četrnaesti put.

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.