Energetski efikasne domove ima 180 Vlasotinčana po programu države i lokalne samouprave

Opština Vlasotince jedna je od najagilnijih, kad je u pitanju program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, koji Vlada Srbije sprovodi već treću godinu zaredom i do sada su izdvojili 45 miliona dinara za ove potrebe.
U 2021.godini, kada je sve bilo novina, vlasotinačka lokalna samouprava je među prvima u Srbiji sprovela konkurs na kome je podržano 56 domaćinstava. Tada je izdvojeno šest miliona dinara, koje su opredelili opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a 50 posto vrednosti svakog ugovora izdvojili su sami građani.
Najveće interesovanje bilo je za zamenu spoljne stolarije (34 domaćinstva), zatim za zamenu starih kotlova (18), a po dva domaćinstva dobila su sredstva za postavljanje fasade i solarnih kolektora.
U 2022.godini za program energestve sanacije opština i resorno ministarstvo odvojili su trostruko veći iznos.
„Najpre smo opredelili pet miliona u budžetu opštine, zatim smo isto toliko dobili od resornog ministarstva i uz ulagalje samih građana to je bilo već 20 miliona uloženih u program energetse sanacije porodičnih kuća i stanova u našoj opšrini. Onda smo, videvši da je interesovanje i dalje veliko, opredelili dodatnih skoro 10 miliona iz opštinske kase i izašli u susret svima koji su se prijavili i ispunili kriterijume na konkursu – kaže rukovodilac Programa energetske sanacije i član Privremenog organa opštine Vlasotince Vladimir Kocić.

Foto: Opština Vlasotince

U 2022. su 123 domaćinstva energestki unapredila svoje domove. Od toga, prozore i vrata zamenilo je 95 domova, kotlove i instalacije 14, a termičku izolaciju uradilo 12 domaćinstava. Dva domaćinstva dobila su sredstva za izolaciju tavanice. Naknadno je bio konkurs na kome su četiri domaćinstva ugradila solarne panele.

„U 2023. na raspolaganju su rekordna 24 miliona dinara. Kako je vreme odmicalo građani su videli da je ta priča krajnje ozbiljna i da zaista mogu da dobiju podsticaj od države da unaprede energetsku efikasnost svojih domova – naglašava Kocić.

Trenutno su 84 ugovora poslata u resorno ministartsvo, na saglasnost. Očekuje se da budu odobrena i da se krene sa relaizacijom. Novih 30-ak prijava čeka na obradu, a ministarstvo je produžilo rok do kraja januara.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta “Radi mudro” koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.