ENECA (REURC) nastavlja Program donacija podrške za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija

Organizacija Lužnički izviđački odred iz Babušnice je 15. novembra 2023. potpisala sa Regionalnim EU Resurs Centrom ENECA (REURC) ugovor o donacijama u okviru Programa donacija podrške za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija.

EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji funkcioniše kao ključna podrška predstavnicima civilnog društva koji rade na približavanju Srbije Evropskoj uniji i zato je ovo važan korak u podizanju kapaciteta i razvoju organizacija širom Srbije.

Predstavnik REURC-a Milivoje Jovanović je podsetio na tri ključne vrste podrške koje pružaprojekat EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji.

„Organizacijama i neformalnim grupama pružamo podršku kroz grupne treninge i individualna mentorstva prilagođena njihovim stvarnim potrebama. Takođe, podstičemo i povezivanje organizacija i pojedinaca radi jačanjanjihove uloge u društvu, ali i kroz dodelu donacija obezbeđujemo sredstva za projekte koji doprinose evropskim integracijama Srbije. Program je izazvao veliko interesovanje i angažovanje OCD iz južne i istočne Srbije što nam je posebno drago, te se i nadamo uspešnoj saradnji sa što većim brojem istih.“

Potpisivanje ugovora je predstavljalo priliku da se dodatno predstavi Program donacija koji pruža podršku organizacijama civilnog društva u ostvarivanju aktivnosti koje doprinose razvoju postojećih inicijativa ili pilotiranju novih ideja u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Organizacije civilnog društva mogu konkurisati za finansijsku podršku u okviru programa podrške novim idejama i razvoju organizacija u maksimalnoj vrednosti projekta do 117.000,00RSD.

„Projekat može trajati najmanje jedan, a najviše tri meseca. Planirano je da poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija bude stalno otvoren, a tokom godine biće podržano do 30 projekata organizacija civilnog društva. Pored finansijske podrške, organizacije će imati pristup neophodnoj mentorskoj i ekspertskoj podršci za realizaciju svojih projekata“, ističu iz Regionalnog EU resurs centra u Srbiji ENECA.

Teme koje obuhvataju program donacija su podrška demokratskom razvoju, unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava, razvoj lokalne zajednice, zaštita i unapređenje životne sredine i suočavanje s klimatskim promenama, unapređenje zapošljivosti, javne politike usmerene ka mladima, socijalna uključenost osetljivih grupa, druge oblasti od značaja za zajednicu u kojima se ostvaruju ciljevi i očekivani rezultati ovog programa.

„Polazeći od toga da je uloga civilnog društva u reformskom procesu i približavanju Srbije Evropskoj uniji značajna i vidljiva, pozivamo ih i da popune upitnike i registruju svoje organizacije u prvoj nacionalnoj bazi civilnog društva za Srbiju u EU, čime će se pridružiti našem zajedničkom cilju – da EURC postane prva nacionalna baza civilnog društva koje učestvuju u procesu evrointegracija Srbije.“ govorio je Milivoje Jovanović.

————-

*Pozivi za dodelu ovih donacija realizuje se u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno

društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama

civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova

planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom,

fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Evropske

unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.