sreda , 10 avgusta 2022

Engleski ambasador na otkrivanju biste u KC Niš

U znak zahvalnosti, zbog izuzetnog humanitarnog i zdravstvenog rada u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji tokom Prvog svetskog rata, poznata lekarka i veliki humanista, dr Elsi Inglis, od danas i zvanično ima svoje, počasno mesto u Kliničkom centru Niš, odnosno u prostoru hola Klinike za bolesti uva, grla i nosa, gde je postavljena bista sa njenim portretom.

Ceremonija otkrivanja portreta dr Inglis, organizovana je tačno u podne, a sem čitavog rukvodstva Kliničkog centra Niš i Klinike za bolesti uva, grla i nosa, svečanost je svojim prisustvom uveličao i ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Kif u pratnji svoje supruge i vojnog atašea ambasade u našoj zemlji, koji je pre samog svečanog čina, obišao i novu zgradu Kliničkog centra Niš, kojom je, prema njegovim rečima, i više nego impresioniran.

Meni je zaista drago što je NJ.E., ambasador Kif, zajedno sa pratnjom danas ovde i što je našu inicijativu odavanja počasti ovoj velikoj ženi, dr Elsi Inglis, ocenio kao važnu i simboličnu, pogotovo kada je reč o dugogdišnjim prijateljskim odnosima naše dve zemlje, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek niškog Kliničkog centra.

Međutim, još mi je draže, a opet i to ima svoju simboliku povezanu sa dr Inglis, koja je u našoj zemlji osnovala više bolnica škotskih žena tokom Prvog svetskog rata, od kojih je jedna bila i u Nišu, to što je britanski ambasador sa mnom i mojim saradnicima, obišao našu novu zgradu, tj. prvi i zasada, zahvaljujući pomoći države i Ministarstva zdravlja, jedini novoizgrađeni Klinički centar u Srbiji i iz nje izašao pun pozitivnih impresija, dodao je Radovanović.

This slideshow requires JavaScript.

Dr Esli Inglis, zbog svoje dugogodišnje humanosti i zalaganja, dobitnica je mnogih odlikovanja, među kojima je i najviše srpsko odlikovanje, „Orden belog orla“, te je upravo to i jedan od glavnih razloga, kako objašnjavaju u rukovodstvu ORL Klinike, da joj na ovaj način, odaju počast i otrgnu njena dela od zaborava.

Dr Elsi Inglis je mnogo učinila za naš narod i tada i rizikovala svoj život da bi pomogla u lečenju, tako da sam izuzetno ponosan što smo kao kolegijum i rukovodstvo Klinike, u saradnji sa Upravom, baš na ovaj način odlučili da ovekovečimo njenu ulogu u istoriji zdravstva i što će nas ova bista svakodnevno podsećati na to i posebno sam počastvovan što je ambasador Denis Kif došao u Klinički centar i posetio našu Kliniku, zajedno sa svojom porodicom i vojnim atašeom, naglasio je prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac Klinike za bolesti uva, grla i nosa.
Ni ambasador Denis Kif, kao ni njegova porodica, nisu krili zadovoljstvo zbog gesta rukovodstva ORL Klinike i Uprave niškog Kliničkog centra.
Srećan sam i zadovoljan, što je ovo još jedan način da pokažemo koliko je prijateljstvo iznmeđu naša dva naroda, kao i da je naša lekarka dr Inglis, kada je to bilo najteže, pomagala srpskom narodu, izjavio je ambasador Denis Kif i naglasio da je impresioniran nakon posete novoj zgradi niškog Kliničkog centra, koja, kako je rekao, može da parira i najvećim svetskim bolnicama po opremljenosti i medicinskom kadru koji tamo radi.

Takođe pročitajte

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.