Elena Stanković – Ništa me ne usrećuje kao lekarski poziv

“Medicina mi ne predstavlja samo posao, već ljubav i potpunu posvećenost pomaganju drugima. Uvek bi iznova izabrala ovaj fakultet, jer je ništa drugo me ne usrećuje kao lekarski poziv, kaže Vlasotinčanka Elena Stanković koja je Medicinski fakultet u Nišu završila prva u generaciji, sa 24 godine, sa prosekom 10 i kao najmlađi diplomirani student medicine.

“Svesna sam da sam postigla ogroman uspeh ali osećam i odgovornost da nastavim istim tempom, i da se dalje usavršava. Smatram da je medicina nauka koja se uči celog života, i da je fakultet bio samo jedna stepenica ka vrhu tako da me čeka još mnogo izazova, priča mlada lekarka koja govori engleski, francuski i španski jezik, a služi se i nemačkim jezikom.

Njena biografija beleđi samo uspehe jer je naučnim radom krenula da se bavi na drugoj godini studija, kada objavljuje svoj prvi autorski rad iz oblasti anatomija sa kojim učestvuje na Mini kongresu Medicinskog fakulteta, a zatim na Kongresu biomedicinskih nauka Srbije sa internacionalnim učšćem na Kopaoniku. Prošle i ove godine objavila je naučne radove iz oblasti dermatologija-onkologija, pod nazivima “Dermoskopske karakteristike melanoma sa povrsinskim sirenjem” i “Kliničke i dermoskopske karakteristike Lentigo maligna”.

“Svoje obrazovanje zelim da nastavim i na doktorskim studijama, a zatim i na specijalizaciji. Volela bi da se bavim internom medicinom ili internistickom onkologijom. Važno je dati svoj doprinos medicini, a samim tim i društvu, zbog čega bi želela da nastavim da se bavim naukom, i time doprinesem poboljšanju lečenja i kvaliteta života teško obolelih, veli Elena koja već ima više koautorskih radova. Učestvovala je i na samitu Otvoreni svet, pod potkroviteljstvom fondacije Zajedno za mlade- dr Danica Grujicic. Dobitnik je dva priznanja od strane Medicinskog fakulteta za najboljeg studenta 2018/19 i 2019/20 godine kao i dve stipendije Republike Srbije- stipendije za izuzetno nadarene studente ministarstva prosvete, i stipendije Fonda za mlade talente. Takođe, kao najbolji student medicine u Nišu, dobitnik je i stipendije Klinike za estetsku medicinu Rea Medika, prof. dr Kristine Davidović.

I pored svih obaveza pronađe način da se druži sa prijateljima ili da se posveti nekoj knjizi. Ipak, njen neostvareni san su putovanja kojima planira da se posveti.

“Tokom studija nisam imala mnogo vremena za putovanja, ali ću zato iskoristiti naredne mesece da nadoknadim izgubljeno i uživam u prirodi i istoriji Evrope i sveta. Volela bi da par meseci provedem u nekoj stranoj državi na usavrsavanju, jer bi mi to omogućilo da upoznam kulturu i način življenja nekog drugog naroda. Smatram da su putovanja naša duhovna hrana, i da iskustvo i znanje koji se tako steknu ostaju za ceo život, poručuje Elena.

 

Takođe pročitajte

Microsoft u potrazi sledeće generacije devojaka i žena u svetu tehnologije i veštačke inteligencije

Jeste li nedavno diplomirali ili sta studentkinja na Univerzitetu u Srbiju i jako ste zainteresovani …

2 komentari

  1. Svaka cast prelepoj i prepametnoj doktorici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.