Ekstremno visoke temperature – Kako se zaštititi

U Nišu se danas može očekivati dnevna temperatura do 34 stepena. Prognoza UV indeksa pokazuje da je njegova vrednost vrlo visoka. Na teritoriji jugoistoka zemlje prognoziraju se temperature iznad 35 stepeni. Meteo alarm je narandžast. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Sunce je veličanstveno, lepo i moćno. Njemu možemo zahvaliti za svu svetlost koju primamo tokom dana i pružanje prelepog i očaravajućeg zalaska u sumrak.

Međutim, sunce može da sadrži i ultraljubičasto zračenje, što može stvoriti puno zdravstvenih problema ako se ne zaštitite. Setite se ovih saveta kada uživate u prekrasnom suncu.

– Ne zaboravite da nosite kapu kad ste napolju kako biste izbegli direktan kontakt sa suncem i sa kožom lica i sa očima. Gledajući direktno u sunce uzrokovaće oštećenje očiju, pa osim nošenja sunčanih naočara, šešir može blokirati sunčevu svetlost. Pored toga, kapa će vam pružiti zaštitu koju vaše lice treba od sunca kada uživate na otvorenom.

– Prikrijte se dok ćete biti na suncu tokom dužeg perioda. Nošenje odgovarajuće odeće koja pomaže blokiranju svetlosti može sprečiti da svetlost ošteti vašu kožu kroz odeću. Ako ćete biti na suncu u kupaćem kostimu, setite se da to prikrivate kada to budete mogli, da sprečite nepotrebno i dugotrajno izlaganje suncu.

– Kremu za sunčanje uvek trebate nositi kada ste izloženi UV zracima. Mazanje kreme za sunčanje trebalo bi postati deo vaše svakodnevne ‘pripremne rutine’ tako da uvek imate zaštitu. Mnogi dermatolozi savetuju da zaštitna krema treba da bude bar 15 SPF ali one sa većim faktorom duže štite.

– Ne izlažite se suncu ako ne morate. Često će ljudi satima ležati na plaži na suncu. Iako Vam to pomaže da se opustite i privremeno se osećate dobro, nije vredno dugotrajnog oštećenja koje sunce može napraviti na vašoj koži. Ograničite svoju izloženost UV zracima i što ređe boravite na otvorenom i direktnom izlaganju sunčevim zračenju.

Znamo da je sunce prelepo i može vam pružiti toplinu, ali štetne efekte koje ostavlja na vašoj kožu ne treba zaboraviti. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da se zaštitite od sunca. Кako starite, važnije je nego ikad da se brinete o sebi, uključujući svoju kožu.
Pa srećno nam ovo neobično i užareno leto!

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.