sreda , 28 oktobra 2020

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola sveta, koje će primere svoje dobre prakse predstaviti tokom Svetske nedelje obrazovanja (T4 World Education Week) koja će se održati onlajn u period od 5. Do 9. oktobra 2020.

Srećni smo, što ćemo podeliti priču o svojoj školi i Srbiji u okviru globalnog obrazovnog događaja, baveći se temom Izgradnja programa za poboljšanje zapošljivosti, preduzetništva i životnih veština (Building programmes to enhance employability, entrepreneurship and life skills) i to 6. oktobar od 9h do 10h, odnosno po našem lokalnom vremenu od 11h do 12 časova. – kaže Olivera Arizanović, autor aplikacionog projekta Ekonomske škole.

Oduševljenje deli i direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić koji ističe da biti u izboru među 100 škola sveta, koje predstavljaju svoje najbolje prakse, jeste trenutak za ponos za sve koji čine Ekonomsku školu.

A svi mi u školi, ističe direktor Aleksić, jesmo jedna veliku porodica i zato i stvaramo uspehe i činimo da naši učenici stiču kvalitetna i funkcionalna znanja, prilagođena potrebama novog pristupa studiranju, ali i uključivanju u radno okruženje, primerena razvoju preduzetničkih veština, kjlučnih u procesu samozapošljavanja.

Kombinovanjem iskustva i savremenih nastavno-obrazovnih metoda stvaramo, tvrdi direktor Ekonomske škole, odličan temelj za dalje obrazovanje i razvijanje preduzetničke svesti kod svojih učenika. O tome svedoče brojni uspesi koje oni kontinuirano postižu na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Svoje đake učimo i ljudskosti,

dodaje Olievra Arizanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, jer, kakao kaže, sloga i timski rad kuću grade, a sloga i povezivanje nastavnika čitavog sveta grade put u bolji svet za sve i zato je ovaj trenutak istinski veličanstven za našu školu.

Zajednički rad i saradnja su omogućili i ovu priču u kojoj se predstavljamo svetskoj javnosti, objašnjava naša sagovornica koja se zahvaljuje na nesebičnoj pomoći svima, koji su doprineli činjenici da je nastavna praksa Ekonomske škole iz Niša stigla u svetske okvire.

Zahvalna je svojim, kako kaže, desnim rukama, bivšim učenicama Ekonomske škole: Kristini Petrović, predsednici Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta iz Niša i studentu prorektoru u Studentskom parlamentu Univerziteta u Nišu i Monika Miljković, učenici generacije Ekonomske škole u 2018/19. godini koja je i član Panela mladih savetnika Zaštitnika građana.

Svojim koleginicama prevodiocima: Duci Stefanović, Mirjani Kostadinov, Noni Pantović i Sanji Matejević, dirktoru, koji prati i podržava sve inicijative svog kolektiva; svom kolegi, koordinatoru Regionalnog centra za razvoj preduzetništva jugoistočne Srbije Bratislavu Vasiću, edeukatoru u oblasti preduzetništva i dobitniku mnogih priznanja. Marku Đorđeviću, osnivaču NVO Omladinski Edukativni Centar Niš, Stanislavi Kulidžan, PR stručnjaku za odnose sa javnošću Help-Hilfe zur Selbsthilfe Srbija, Ivanu Mihajloviću, generalnom direktoru Regionalne razvojne agencije “Jug”, takođe bivšem učeniku Ekonomske škole iz Niša, kao i bivšem učeniku Ekonomske škole Ognjenu Stankoviću, sekretaru Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta u Nišu. Dragoj prijateljici Ekonomske škole Svetlani Mitić, direktorki PU “Pčelica” Niš, i Danijelu Arsenkoviću , savetniku predsednika GO Medijana jer su svi oni doprineli da se ova priča otisne u svet.

Naime, pored sjajne prakse i ideja trebalo je pokazati i razgranatu mrežu saradnje sa socijalnim partnerima, ustanovama i institucijama, kaže autorka projekta Olivera Arizanović, uz objašnjenje da je put do ovog trenutka vodio kroz zahtevan aplikacioni postupak, koji je kroz nekoliko krugova, tekao tokom leta.

Organizacioni tim se upravo širi jer nam tek predstoje mnogi poslovi, objašnjava direktor Aleksić, i kaže da su u rad na ovom projektu intenzivno uključene profesorke Milena Đorđević i Jelena Milosavljević, tim profesora informatike na čelu sa Dejanom Pejčićem i Miodragom Krstićem, ali verujemo da ćemo dobiti i široku podršku svojih učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnika Niša, Srbije i regiona. Pozivamo ih zato, kao i sve druge zainteresovane da se registruju za prisustvovanje na našem i ostalim događajima planiranim za Svetsku nedelju obrazovanja (T4 World Education Week) jer je ovo zaista velika svetska priča, koju organizuju najuglednije osobe iz svetskih obrazovnih krugova, a podržavaju je UNESKO, UNICEF, Svetska banka i mnoge respektabilne obrazovne institucije sveta.

Četiri škole sa EX YU prostora dobile su mesto u Svetskoj nedelji obrazovanja. Nivo apliciranja za zemlje našeg regiona završen tako što je od mnogobrojnih primera dobre prakse napravljen najuži izbor od deset, od kojih se očekivalo da samo jedna ili najviše dve prakse dobiju priliku da budu predstavljene tokom Svetske nedelje obrazovanaja. Umesto jedne ili maksimalno dve prakse EX YU prostor se predstavlja četirima školama a to su: OŠ Čazma, Opća Gimnazija iz Banja Luke, OŠ “Milan Rakić” iz Mionice i naša Ekonmoska škola iz Niša.

Očekujemo zato ozbiljnu podršku celog regiona i ističemo, reči su Olivere Arizanović, da je registracija, odnosno kupovina karata za prisustvovanje događajima tokom Svetske nedelje obrazovanja (T4 World Education Week) besplatna i vrši se radi generisanja sertifikata za učesnike događaja https://worldeduweek.org/.

Direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić, dodaje da će njegova škola rado podeliti svoja iskustva i ispričati kako treba sačuvati primere dobre prakse iz prošlosti, kao i da koncepti mogu biti izmenjeni u oblasti otvorenog učenja. Dokaz da jeste tako jeste Regionalnog centra za preduzetništvo jugoistočne Srbije koji radi u okviru naše škole.

#WorldEduWeek #T4Ambassador #EduBalkan #BalkanskaZbornica #SDGWomen #TakeActionEdu #TeachSDGs #EducationForAll #EducationMatters #TeachersRock #SDGs #GlobalGoals

Takođe pročitajte

Vebinar: Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa

Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest u saradnji sa Koalicijom 27 i uz podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.