Ekonomista koji se pisanjem bori protiv stresa

Leskovčanin Zoran Stojanović je diplomirani ekonomista koji svaki slobodan trenutak koristi da napiše neku pesmu ili priču, a u poslednje vreme posvećen je pisanju romana i to mu je već godinama „izduvni ventil“ nakon profesionalnih obaveza. Stojanović je dugo bio na odgovornim funkcijama u privredi, lokalnoj samoupravi, a duže vreme je rukovodio i leskovačkim „Vodovodom“, pa se od svakodnevnog stresa branio lepom pisanom rečju.

Nedavno je iz štampe izašao Stojanovićev četvrti roman „Razdelnica“ u kome nastavlja da se bavi prošlošću. Radnja se odvija u okupiranom Novom Sadu i Beogradu i priča „o moralnoj pustoši i bedi tipičnih za silnike nasuprot neuništivoj veri potlačenih u vlastiti identitet“. Reč je o ramansiranoj priči koja podseća da su „istina i humanost svevremene, uzvišene, vrednosti i osnova čovečanstva“.

„Moja prva zbirka pesama „Proplanci snova“ je nastala pre 12 godina nakon stalnog uveravanja mojih prijatelja, pisaca i pesnika, da to što radim zavređuje pažnju. Priprema te zbirke donela mi je veliku radost, a onda su spontano nastajale i priče i romani koje sam do sada objavio – kaže Stojanović.

Prvu pesmu napisao je kao gimnazijalac. Većina radova ostajala je u fiokama njegovog radnog stola, a po neku pesmu počeo je da deli sa saradnicima i prijateljima tek kada je napustila mladalačka nesigurnost.

„Kao mlad recitovao sam samo kada je trebalo da kod neke devojke „ostavim utisak“, a kasnije sam to činio relativno često. Ponekad sam i važne profesionalne sastanke počinjao pesmom, pa je i posao išao brže i lakše – dodaje Stojanović.

On je svoje pesme i priče objavljivao u domaćim listovima i časopisima, a član je leskovačkog Udruženja pisaca koje je i izdavač njegovog najnovijeg romana.  Drugu zbirku pesama „Svetlost tišine“ Stojanović je objavio 2008. godine, a tri godine kasnije i zbirku priča „Breza“. Prvi njegov roman „Mreža“ ugledao je svetlost dana 2012. godine. Već naredne naredne godine objavio je roman „Život jedne učiteljice“, koji je baziran na istinitoj priči, a dve godine kasnije i roman „Opstajanje“.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.