subota , 18 januara 2020
Početna / BIZNIS / Ekonomista koji se pisanjem bori protiv stresa

Ekonomista koji se pisanjem bori protiv stresa

Leskovčanin Zoran Stojanović je diplomirani ekonomista koji svaki slobodan trenutak koristi da napiše neku pesmu ili priču, a u poslednje vreme posvećen je pisanju romana i to mu je već godinama „izduvni ventil“ nakon profesionalnih obaveza. Stojanović je dugo bio na odgovornim funkcijama u privredi, lokalnoj samoupravi, a duže vreme je rukovodio i leskovačkim „Vodovodom“, pa se od svakodnevnog stresa branio lepom pisanom rečju.

Nedavno je iz štampe izašao Stojanovićev četvrti roman „Razdelnica“ u kome nastavlja da se bavi prošlošću. Radnja se odvija u okupiranom Novom Sadu i Beogradu i priča „o moralnoj pustoši i bedi tipičnih za silnike nasuprot neuništivoj veri potlačenih u vlastiti identitet“. Reč je o ramansiranoj priči koja podseća da su „istina i humanost svevremene, uzvišene, vrednosti i osnova čovečanstva“.

“Moja prva zbirka pesama „Proplanci snova“ je nastala pre 12 godina nakon stalnog uveravanja mojih prijatelja, pisaca i pesnika, da to što radim zavređuje pažnju. Priprema te zbirke donela mi je veliku radost, a onda su spontano nastajale i priče i romani koje sam do sada objavio – kaže Stojanović.

Prvu pesmu napisao je kao gimnazijalac. Većina radova ostajala je u fiokama njegovog radnog stola, a po neku pesmu počeo je da deli sa saradnicima i prijateljima tek kada je napustila mladalačka nesigurnost.

“Kao mlad recitovao sam samo kada je trebalo da kod neke devojke „ostavim utisak“, a kasnije sam to činio relativno često. Ponekad sam i važne profesionalne sastanke počinjao pesmom, pa je i posao išao brže i lakše – dodaje Stojanović.

On je svoje pesme i priče objavljivao u domaćim listovima i časopisima, a član je leskovačkog Udruženja pisaca koje je i izdavač njegovog najnovijeg romana.  Drugu zbirku pesama „Svetlost tišine“ Stojanović je objavio 2008. godine, a tri godine kasnije i zbirku priča „Breza“. Prvi njegov roman „Mreža“ ugledao je svetlost dana 2012. godine. Već naredne naredne godine objavio je roman „Život jedne učiteljice“, koji je baziran na istinitoj priči, a dve godine kasnije i roman „Opstajanje“.

Takođe pročitajte

Šta znači tapšanje kad avion sleti?

Ma koliko često da ste leteli sigurni smo da ste bar nekada prisustvovali sceni kada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.