utorak , 27 jula 2021
privremeni kontrolni toranj u Nisu

EIB investira u bezbedniji vazdušni saobraćaj

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. (SMATSA), koja upravlja vazdušnim saobraćajem iznad te dve zemlje, zajam u iznosu od 10,3 miliona evra.

Koridori koje kontroliše SMATSA istovremeno su ključne regionalne, evropske i globalne vazdušne rute koje koriste desetine miliona putnika i prevoznika tereta iz celog sveta.

Finansijska sredstva EIB-a omogućiće agenciji SMATSA da poveća pouzdanost i interoperabilnost usluga kontrole letenja i da ih uskladi sa propisima Jedinstvenog evropskog neba (SES). U pitanju su pravila uvedena na nivou Evropske unije za uspostavljanje jedinstvenog regulatornog okvira za vazdušni saobraćaj. Ova investicija poboljšava povezanost cele Evrope i povećava kvalitet ključne infrastrukture i usluga vazdušnog saobraćaja, doprinoseći efikasnijem putovanju unutar regiona i daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Potpredsednica EIB odgovorna za kreditne poslove u Srbiji Liljana Pavlova izjavila je:

„Drago nam je što možemo da podržimo sektor vazdušnog saobraćaja na Zapadnom Balkanu, kao sektor koga je pandemija kovida-19 najjače pogodila. Ova dodatna finansijska sredstva omogućiće da SMATSA uspešno privede kraju planirane investicije koje će povećati bezbednost na evropskom i regionalnom nivou, efikasnost i usklađenost ka standardima EU. Kao projekat koji je prioritetan za region i deo transevropske transportne mreže, unaprediće povezanost, regionalnu integraciju i olakšati privredni oporavak, naročito u sektoru turizma, koji je teško pogođen kovidom-19.”

Direktor SMATSA Predrag Jovanović rekao je:

„Finansijska sredstva EIB pomoći će da SMATSA preživi oluju izazvanu izbijanjem krize usled kovida-19. Sredstva EIB će obezbediti nastavak investicionog programa čiji je cilj da se osigura bezbednost operacija, efikasnost vazdušnog saobraćaja, kapaciteti i smanjenje uticaja na životnu sredinu.”

Sem Fabrici, ambasador EU i šef delegacije EU u Srbiji, istakao je:

„Povećana bezbednost vazdušnog saobraćaja spada u glavne evropske ciljeve, pogotovo u transportom sektoru koga je pandemija covid-19 teško pogodila. Drago mi je da Srbija može da iskoristi finansijska sredstva Evropske unije za ovaj projekat koji doprinosi integraciji Zapadnog Balkana.“

Kontinuirana podrška tokom pandemije kovida-19

Ova aktivnost predstavlja dopunu ranije odobrenog zajma iz 2018. godine u iznosu od 45 miliona evra za modernizaciju sistema vazdušne navigacije kojima upravlja SMATSA, s ciljem da se poveća efikasnost i bezbednost avio-putovanja na regionalnom i evropskom nivou. Dodatna sredstva o kojima je danas potpisan ugovor ubrzaće razvoj usluga u vazdušnom saobraćaju koje SMATSA pruža u novim okolnostima koje je nametnula pandemija kovida-19 i ubrzati sprovođenja celokupnog projekta.

Dodatna finansijska sredstva obezbeđena su u okviru finansijske podrške EIB-a za kovid-19 koji je Tim Evropa usvojio u maju 2020. godine za društveno-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana. EIB je do sada u sektor saobraćaja u Srbiji investirala više od 2,3 milijarde evra, doprinoseći većoj bezbednosti saobraćaja i privrednom rastu zemlje.

Osnovne informacije

O EIB:

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija dugoročnog kreditiranja Evropske unije, u vlasništvu država članica EU. Ona dugoročna finansijska sredstva stavlja na raspolaganje za zdrave investicije, da bi doprinela ostvarivanju ciljeva politike EU.

O EIB u Srbiji:
EIB aktivno deluje u Srbiji od 1977. godine. Obezeđujemo finansijska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, kao i za mala i srednja preduzeća, industriju, usluge i lokalne samouprave. Do sada je finansirano 88 projekata i preko 6,1 milijardi evra investirano u saobraćaj, obrazovanje, zdravstvo i komunalnu infrastrukturu, kao i u mala i srednja preduzeća. Za više informacija o projektima EIB u Srbiji, posetite link.

O EIB na Balkanu:
EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Banka je, od 2009. godine, za projekte u regionu, ukupno obezbedila gotovo 8,6 milijardi evra. Pored kontinuirane podrške rekonstrukciji i unapređenju javne infrastrukture, EIB se od 2010. godine proširila na mnogo novih oblasti, kao što su zdravstvo, istraživanje i razvoj, obrazovanje i mala i srednja preduzeća.
Za detaljne informacije o aktivnostima EIB na Zapadnom Balkanu, posetite sledeću stranicu: www.eib.org/en/publications/the-eib-in-the-western-balkans

O SMATSA d.o.o.

SMATSA je osnovana 2003. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, nasledivši time nekadašnju Saveznu upravu za kontrolu letenja koja je bila deo Ministarstva saobraćaja. Privredno društvo u vlasništvu je dve države: Republike Srbije i države Crne Gore, pri čemu 92% osnivačkog uloga pripada Srbiji, a 8% Crnoj Gori. Privredno društvo pruža usluge u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru i na aerodromima Republike Srbije, u vazdušnom prostoru i na aerodromima države Crne Gore, kao i u delu vazdušnog prostora iznad Jadranskog mora. SMATSA d.o.o. obavlja delatnost u skladu sa nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom, kao i u skladu sa relevantnim međunarodnim sporazumima.

 

Takođe pročitajte

Oslikaj hrabrost: Javni konkurs za umetnike i muraliste

Neformalna grupa Speak up uz podršku Lokalne fondacije Niš poziva umetnike, muraliste i sve one …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.