Egzotični Krit, vaša destinacija ovog leta

Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti svoj godišnji odmor, agencija Odeon World Travel vam je pripremila neodoljivu last minute ponudu za Krit.

Najveće, a mnogi će se složiti i najlepše ostrvo Grčke, prava je egzotična destinacija, sa različitim uticajem kultura koje su ga oblikovale kroz istoriju. Smatra se da je Krit nekada bio središte Minonske civilizacije, jedne od najstarijih u Evropi, a upravo ovo ostrvo, prema grčkoj mitologiji, predstavlja rodno mesto vrhovnog grčkog boga, moćnog Zevsa. Ostrvo poznato po muzici i poeziji, pravi je raj za hedoniste. Bogata tradicija i kultura uticale su na domaću kuhinju, poznatu širom Mediterana po rajskom užitku za čulo ukusa. Planinski venci koji se prostiru centralnim delom ostrva, kristalno čista jezera i vijugave reke, čine kritski krajolik idealnom destinacijom za sve ljubitelje prirode.

Heraklion, glavni grad Krita, predstavlja ulaznu kapiju posetiocima koji stižu, bilo brodom ili avionom. Nekada je bio važna mletačka luka i još uvek postoje veoma dobro očuvane zidine koje su opasavale grad u 16-om veku. Jedan od najpopularnijih gradova ovog ostrva je Hanja,  stari grad pored mora, kojim dominira venecijansko utvrđenje Kasteli. Turistička mesta koja gravitiraju ovom gradu su Agia Marina i Platanias, a odlikuju se prelepim peščanim plažama duž kojih su izgrađeni hotelski kompleksi. Retimno je očaravajući manji grad, koji leži 78 km zapadno od Herakliona. Venecijanski karakter još uvek preovlađuje u mnogim delovima grada, a najviše ga karakterišu uzane uličice, stare gospodske kuće i utvrđenje koje je kod lokalnog stanovništva poznato kao Fortetza. Veliko zadovoljsto predstavlja šetnja uskim belim ulicama Retimna posmatrajući raznolikost arhitektonskih stilova, koje se završavaju izlaskom na more na jednu od luka ili veliku zlatnu pešćanu uvalu. Jedan od najlepših gradića na Kritu svakako je Agios Nikolaos, smešten u zalivu Mirabelo. Mestom dominira malo jezero Vulismeni koje se nalazi u centru grada i okružuje ga šetalište i mnogobrojni restorani.

Na Kritu se nalazi veliki broj prelepih plaža, na kojima se možete potpuno opustiti i uživati u kristalno čistoj azurnoj vodi. Najpopularnije plaže su Elafonisi i Balos, poznate po mekanom, belom pesku, zbog čega predstavlja pravi raj na zemlji koji svakako morate obići. Na južnom delu ostrva možete posetiti Matalu, nekadašnji raj za hipike, a na istoku Vai plažu sa prirodnom šumom palmi.

Krit, ostrvo koji pruža potpuni užitak, prava letnja egzotična destinacija u kojoj ćete provesti dragocene momente koje nikada nećete zaboraviti, nadomak vam je ruke. Planirani termin za sledeći polazak je 13.07,  zato požurite i rezervišite svoj nezaboravni odmor.

PR

Takođe pročitajte

Srećan vam 19.novembar – Dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca (19.novembar) obeležava se već 24 godine širom planete, a osmišljen je kako bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.