Džipovima „osvajaju“ Kajmakčalan

Grupa od tridesetak zaljubljenika u terenska vozila i istoriju krenula je jutros na zanimljivo putovanje dugo 1200 kilometara a krajnje odredište im je Kajmakčalan, mesto na kome je srpska vojska pre sto godina izvojevala oslobođenje zemlje.

14466285_1053833648066347_642346726_oVođa ove ekspedicije „Džipijada sa juga Srbije“ je mr Gorana Jovića, predsednik Regionalne privredne komore a sponzor Dragan Pavlović, vlasnik motela „Predejane“ odakle su i krenuli u avanturu.

„U Solunu nas čekaju grčki prijatelji na čelu sa predsednikom Grčko-srpske privredne komore,  Kostasom Georgakosom, i generalni konzul Srbije u ovom gradu Siniša Pavić. U Solunu ćemo najpre posetiti spomen groblje palim srpskim ratnicima u Prvom svetskom ratu, na Zejtinliku. Posle odmora i obilaska Paralije i nekih drugih zanimljivih destinacija, gde će biti uslova i za razgovore naših i grčkih privrednika, krećemo u obilazak ostalih spomen obeležja koja svedoče i podsećaju na herojske bitke srpske vojske prilikom proboja Solunskog fronta, pre ravno 100 godina, otkriva nam Jović detalje ovog putovanja na kome je krenuo i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. Među učesnicima su i drugi privrednici, lekari, sudije…vojno groblje zejtinlik

Ovo putovanje je u znaku velikog istorijskog jubileja pa će zato posetiti i  Florinu i Vojno groblje u Bitolju  a vence će položiti na kosturnicu palim srpskim junacima na Kajmakčalanu, na 2523 metara nadmorske visine

„Sa velikim nestrpljenjem očekujemo priču o grandioznoj višednevnoj bitci, kada su tačno pre 100 godina, pobedom nad brojčano nadmoćnijom bugarskom vojskom, naše legendarne vojskovođe povele srpske armije kroz Kapiju slobode u konačno oslobođenje Srbije, kaže vođa puta.

14407881_1053833664733012_1216752946_oOrganizator manifestacije je inače Klub prijatelja terenskih vozila „4 x 4 JUSTINIJANA PRIMA“ u Lebanu, a suorganizator RPK Leskovac, Vranje. Karavan džipova sa „južne pruge“, vraća se u domovinu u utorak 27. septembra.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.