Džinovske bundeve iz Mirine bašte

Mirjana Tomić četrdesetpetogodišnja domaćica i sela Bujkovac nadomak Vranjske Banje, poljoprivredom se nikada nije bavila kako kaže „ozbiljno“.

Uvek je u baštici pored kuće sadila nešto za svoje potrebe, zato se i sama našla u čudu kada su u njenoj bašti nikle ogromne bundeve, najveća od njih je imala preko 50 kilograma i trenutno je eksponat u jednoj vranjskoj prodavnici.

Svi smo bili iznenađeni. Кomšinica mi je dala seme i zasadili smo prošle godine. Verovala sam da će da nikne neka bundevica, ali ovako nešto je iznenađenje i za mene i za moju porodicu.“ – priča Mirjana sa osmehom i dodaje da su „giganti“ njih oko pet komada prodati, ali da je jednu ipak sačuvala zbog svoje unuke.

This slideshow requires JavaScript.

Ona kaže da nema nikakve tajne, iako je svi pitaju kako je uspela. Priča kako su ona i zet posadili seme, malo dodali šalitru (veštačko đubrivo) i to je ceo postupak. Mada Mira kaže da nasluđuje u čemu se krije uspeh.
Malo od zalivanja i malo više od ljubavi, narasle su toliko. Ja i moja trogodišnja unuka Maša smo celo leto zalivale bundeve i ja sada često kažem da su zbog toga tako velike.“ – priča ova mlada žena koja sa suprugom živi u selu kod Vranjske Banje.

Desetak bundeva su bile manje od po deset kilograma, dok je njih pet imalo težinu od oko pedesetak kilograma.
Mirjana na kraju kaže da joj je najvažnije što je svoju unuku naučila kako se gaji povrće u bašti. Sada već prave planove za sledeću sezonu i nadaju se da će pobiti ovogodišnje lične rekorde u veličini bundeve.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.