Dvočasovna svirka za zatvorenike niškog zatvora

Delić atmosfere sa muzičkog festivala Nišville osetili su i zatvorenici niškog zatvora kojima je uprava ove ustanove zajedno sa organizatorima festivala priredila koncert „Jail House Jazz“.

zatvorenici nisvileNastupili  „Beni Brikman bend“  iz Niša, kojima je ovo bilo prvo „zatvorsko“ iskustvo, zatim gosti iz Bugarske„Poduene blues band“  iz Sofije koji su prvi put pre 27 godina nastupali u zatvoru a nedavno i u Kelnu a najviše simpatija publike pobrali su članovi benda koga čine njihovi cimeri. Svoj bend, koji su specijalno za ovu priliku formirali pre nedelju dana nazvali su „Maskil“ a čine ga reperi Jes, Najti Najt i Buda Baba.  Otkrili su nam da su se pre dolaska u zatvor bavili muzikom. Zatvorenici su istakli da im godi svaka promena pa iako nisu svi ljubitelji džeza uživaju u muzici. Ipak, jedan od njih nam je priznao da bi bio presrećan kada bi u zatvoru organizovali koncert grupe „Block out“ jer je veliki fan Nikole Vranjkovića.zatvorenici koncer t nis

Pored muzičara najveći aplauz dobio je upravnik zatvora Aleksandar Grbović koji je naveo da je žele da pokažu „da se u niškom zatvoru živi normalno i da se odnosi mogu urediti i bez upotrebe sile“.

„Imaju dobro vladanje i vredno rade u našim proizvodnim programima i zato smo želeli da ih nagradimo. Biće još koncerataobećao je upravnik i podsetio da su u ovom zatvoru lica koja su osuđena na zatvorske kazne od tri do 40 godina ali da su bez obzira na visinu kazne svi koji želeli mogli da prisustvuju koncertu.

zatvoreniciDirektor festivala Nišville Ivan Blagojević poklonio je zatvoru sto primerka knjige „100 godina samoće“ Gabrijela Garsija Markesa i poželeo svima iz publike da neki od sledećih Nišvila prate u niškoj Tvrđavi.zatvorenici nastur bugarskog benda

„Naša muzika je o pivo, ženama i slobodi a to je nešto što ovim ljudima najviše nedostaje. Ipak, mislim da im je ova muzika bila terapija i način da kratko vreme zaborave gde se nalaze, kažu članovi bugarskog benda.

Međutim, sve i da su hteli teško je i mislima „pobeći“ od zidina i bodljikave žice kojima je opasan zatvoreni deo niškog zatvora.

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.