Foto: Nišville

Dušku Gojkoviću – s ljubavlju

Nišvil džez festival posvetiće predstojeće, 29. izdanje najvećem džez muzičaru Srbije i Jugoslavije, preminulom Dušku Gojkoviću, koji je više puta nastupao na festivalu, a nosilac je nagrade festivala za životno delo 2008 godine.

Duško je festivalu posvetio kompoziciju “Nišville Jubilation” koju je tada na Letnjoj pozornici, pred publikom Nišvilla i premijerno izveo sa svojim Internacionalnim be bop kvintetom. Maestro Gojković je posle nastupa direktoru Nišvila Ivanu Blagojeviću poklonio raspisanu partituru ove kompozicije za jazz kvintet (koju je Duško, u skladu sa decenijama života u inostranstvu krstio kao “Nishville Jubilation”).

Posveta Nišvilu se našla i u “Songbook-u” – zbirci kompozicija Duška Gojkovića, koji osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih jazz kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status jazz standarda. “Nišville jubilation”, koja je postala himna Nišvila, a tokom festivala je redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalnih projekata Nišville fondacije.
Duško Gojković ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju, kome je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na Skopskom univerzitetu.

Kako kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević – Duško, na žalost, nije bio ni priblizno poštovan u Srbiji kao u inostranstvu.

Duško u Japanu ima svoj fan klub, a jedan od najeltnijih tamošnjih dzez klubova je na zidovima imao izloženu skoro kompletnu Gojkovićevu diskografiju, sa oko 150 naslova. Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost – jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde – bio je skroman i jednostavan za saradnju, priseća se director Nišvila.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.