Dušica DAVIDOVIĆ – bolest zavisnosti ne poznaje granice

Grad Niš sprovodi niz redovnih aktivnosti u oblasti prevencije bolesti zavisnosti među kojima se posebna pažnja posvećuje borbi protiv zloupotrebe opojnih droga, ističe zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Cilj ovih aktivnosti su animiranje lokalne zajednice za problem zloupotrebe droga, uključivanje različitih institucija iz zdravstva, školstva, kulture i sporta, nevladinih organizacija i stvaranje mreže sprovođenja aktivnosti na teritoriji grada Niša, i pružanje alternativa kao zamena za zloupotrebu droga kroz umetnost, sport, rekreaciju, zabavu…

Povodom svetskog Dana borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama koji se svake godine organizuje u našem gradu 26. juna, i naredne godine planiramo obeležavanje tog Dana. Za ovu manifestaciju planira se izrada propagadnog materijala, organizacija event-a (događaja), pab kvizova, koncerata..(plakati, majice, brošure i flajeri). Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na ozbiljnost problema i pozovemo sve institucije, roditelje, mlade ljude da svojim angažovanjem doprinesu zaustavljanju ove bolesti savremenog društva, zamenica gradonačelnice i ističe pružanje pomoći porodicama i pojedincima kroz savetodavni rad.

“U okviru bivšeg Odseka postojalo je savetovalište koje pruža pomoć porodicama, roditeljima i pojedincima koji imaju problem sa drogama, i to kroz prijem zainteresovanih roditelja i pojedinaca, sredom i petkom od 9-12 časova i pružanje informacija i uspostavljanje kontakata sa nadležnim zdravstvenim institucijama. Posebnu pažnju posvećujemo pripremi edukativnog i propagadnog materijala jer ova aktivnost ima za podizanje nivoa informisanosti dece i mladih o bolestima zavisnosti i drugim oblicima rizičnog ponašanja mladih. Uobičajeno je da se kao idejno grafičko rešenje za pripremu ovih materijala uzimaju nagrađeni radovi na konkursima, navodi naša sagovornica i dodaje da su internet i društvene mreže takođe jedna od aktivnosti na koje se obraća posebna pažnje.

“Uređivanje i ažuriranje Fejsbuk stranice “Drogabljak Prevencija Bz Niš”, je kontinuirana aktivnost Odseka, kojom se mladima na njima dostupan i prepoznatljiv način plasiraju informacije o rizicima i opasnostima od upotrebe droga, cigareta i alkohola. Društvene mreže su postale impperativ u savremenoj komunikaciji ogromnog broja mladih, koji ih pored interneta koriste kao osnovni izvor informisanja. U isto vreme su i sredstvo za masovnu komunikaciju koje daje mogućnost da se na brz i efikasan način upute željene informacije određenoj grupaciji ljudi. Cilj ove aktivnosti je da, koristeći navedene mogućnosti, preko naše Fejsbuk stranice obaveštavamo mlade o aktivnostima Odseka u prevenciji bolesti zavisnosti, pružajući im tačne informacije o opasnostima i posledicama psihoaktivnih supstanci, promovišemo zdrave stilove života i da istovremeno ostvarujemo interaktivan odnos prateći njihove reakcije, kaže Dušica Davidović i podseća na nagradni konkurs “Plakatom protiv droge”

“Svake druge godine organizujemo nagradni konkurs “Plakatom protiv droge”, za najbolje idejno rešenje za plakat, na kome učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Učestvujući na konkursu, učenici se bave problemom zavisnosti na kreativan način, učeći i razmenjujući svoje impresije o problemu sa drugim mladim ljudima. Istovremeno postaju društveno angažovani i spremniji da aktivno utiču na probleme u svom okruženju. Nagrađeni radovi se štampaju i koriste u promotivnim aktivnostima, kaže ona i ističe važnost razvijanje i uspostavljanje saradnje sa susednim zemljama, gradovima i međunarodnim organizacijama

“Bolest zavisnosti ne poznaje granice, i to je problem koji imaju i mnogo razvijenije zemlje. Strategija o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014-2021. godine prepoznaje problem vezan za zloupotrebu droga kao globalni i ističe potrebu za uspostvljanjem međunarodne, bilateralne i regionalne saradnje na području suzbijanja droga. U skladu sa navedenim, neophodno je intezivirati saradnju sa ECAD-om (mrežom Evropskih gradova protiv droge) kako bi zajedničkom mrežom delovanja i razmenom iskustava bili u mogućnosti da efikasnije delujemo na preventivnom planu, zaključuje ona.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.