Duplo više turista na Staroj planini

Stara planina, sa svojom bajkovitom prirodom, manastirima, crkvama, vodopadima ali i mogućnost lova i ribolova, branja lekovitog bilja kao i uživanje na Zavojskom jezeru doprineli su da se za dve godine duplira broj turista pirotskom kraju.Bogat biljni i životinjski svet, strme padine i mnogobrojni vodopadi idealni su za ljubitelje netaknute prirode.

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot kaže da je pre dve godine bilo je 12.000 noćenja, a prošle govoto 25.000 u smeštajnim kapacitetima, kojih je sve više.

tur pirot,-vodopad-tupavica „Poslednjih godina imamo nekoliko novoizgrađenih hotela, ali i sve veći broj seoskih kuća koje se bave smeštajem gostiju – kaže Zlatkov. – Trenutno je, u gornjevisočkim i srednjovisočkim selima tridesetak domaćina obezbedilo uslove za smeštaj gostiju i njihovi domovi su kategorisani, shodno svim pravilima i uslovima koji se za to zahtevaju. U 12 sela imamo 130 kreveta, u kategorijama od jedne do tri zvezdice. Cena noćenja je 640, 740 i 840 dinara.

Jedan od objekata koji se upravo ovih dana otvara je i nekadašnja graničarska karaula JNA u selu Dojkinci, koja osim soba ima i nekoliko apartmana. U ovom objektu ukupno ima oko 60 ležajeva.

Prema rečima Zlatkova, ali i Dragana Jovanovića, njegovog saradnika, posetioce ovog kraja najviše interesuje Stara planina, sa svojom bajkovitom prirodom, manastirima, crkvama, vodopadima, ali su zainteresovani i za lov i ribolov, branje lekovitog bilja, aktivnosti na Zavojskom jezeru.tur pirot,--seoska-kuca-za-odmo

Zaljubljenici u prirodu i organizovane grupe na Staru planinu dolaze posredstvom Turističke organizacije ili Planinarskog društva „Vidlič“. Obezbeđeni su im licencirani vodiči koji planinu poznaju kao svoj džep. Ovih dana, meštane staroplaninskog sela Topli Do, iznenadila su dva puna autobusa avanturista iz Beograda. Njih je kroz ove krajeve vodio Robert Ilić, licencirani vodič, a obišli su Piljski vodopad, Čungulj, Kaluđerski i Krmonjski vodopad.

„Na ovom prostoru ispod Midžora ima četrdesetak vodopada i prosto se ne zna koji je atraktivniji – priča Ilić. – Oni koji dođu, prosto ostanu bez daha kada vide kako se mlazevi prvoklasne planinske vode sa Midžora stropoštavaju sa osamdesetak i više metara. Osim naših, vodopadi interesuju i strane goste.

Ovaj kraj je u stručnim anketama EDENA, prošle i pretprošle godine, proglašen izuzetnom destinacijom.

Stara planina udaljena je od Beograda 330 kilometara, a od Niša 70. Nadmorska visina je između 1.100 i 1.900 metara. Tokom godine, planina je više od pet meseci prekrivena snegom, a zimi postaje pravi ski-centar.

Večernje novosti

 

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.