Duh srednjeg veka unutar zidina niške Tvrđave

„Zaštitnici tvrđave“ je međunarodni viteški festival koji se održava 8 – 10. juna u Nišu u organizaciji Viteške družine „Zmajeva griva“. Unutar zidina Niške tvrđave, brojne viteške družine iz zemlje i inostranstva predstaviće posetiocima srednjovekovni način života, srednjovekovnu nošnju, vitešku opremu, oruđe i oružje.

Među učesnicima festivala očekujemo viteške družine iz Belgije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske, ali i Beograda, Jagodine, Stalaća, Kraljeva, Kruševca, Svilajnca, Vranjske Banje i Gračanice.

„Učesnici će biti smešteni u viteškom kampu koji će biti otvoren za posetioce do 20 časova prva dva dana festivala. Biće nam čast da u srednjovekovnim šatorima ugostimo sve ljubitelje srednjovekovne kulture i čuvare viteških vrednosti, kaže Dušan Hadžić, domaćin festivala.

Posetiocima festivala biće omogućeno jahanje konja i gađanje lukom i strelom sva tri dana festivala. U nedelju u prepodnevnim časovima biće organizovano takmičenje u srednjovekovnom streličarstvu, a jedini uslov koji takmičari treba da ispune je da koriste srednjovekovni luk pri gađanju.

O srednjovekovnom streličarstvu na festivalu će govoriti dipl. istoričar Zoran Pavlović, međunarodno priznati stručnjaka u oblasti konstrukcije srednjovekovnog luka i strele.

Na srednjovekovnoj pijaci, koja će biti autentičnog srednjovekovnog izgleda, biće prikazani zaboravljeni zanati poput pustovanja vune, kovanja čelika, pletenja verižnjača, ali i kopaničarski zanat. Posetioci će moći da vide kako se nekada izrađivala viteška oprema, ali i da čuju više o oružju i načinu života vitezova.

U okviru duelnih i grupnih borbi, vitezovi će pokazati svoje umeće borbe, spretnost i izdrživost. Posebno interesantne su bohurt borbe, u kojima učestvuje više od 10 boraca, boreći se za očuvanje svoje zastave na bojnom polju.

Kako viteštvo izaziva posebnu radost kod najmlađih posetioca, program festivala je prilagođen i njima. Najmlađe posetioce festivala očekuje poligon sa njima prilagođenim preprekama „KAKO POSTATI VITEZ“, radionice izrade figura od vune i drugog prirodnog materijala, likovne radionice, ali i mogućnost druženja sa domaćim životinjama. Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće predstavljene srednjevekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja trećeg dana festivala. Na festivalu ćemo proglasiti i princezu, te pozivamo roditelje da dovedu svoje mališane i učestvuju u programu namenjenom deci.

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.