Duh Nemanjića u Leskovcu

U narednih desetak dana u Narodnom muzeju, u Leskovcu svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu „Nemanjići, rađanje kraljevine“ i da se na trenutak vrate u prošlost.

Ovu izložbu čine kostimi, nakit i rekviziti iz istoimene serije po izboru autora Petra Đinovića, odgovornog urednika Galerije RTS-a. Ovu izložbu čine umetnička dela i autentične replike srednjovekovnih odevnih predmeta, oruđa i oružja, kostimografa Stevana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog nastalih posle višemesečnih proučavanja istorije, arhitekture i odevanja srednjeg veka.

Galerija leskovačkog Narodnog muzeja bila je prepuna zainteresovanih građana koji su imali prilike da među postavkom vide i odoru Svetog Save i Stefana Prvovenčanog i njegove žene, kraljice Jelene. Haljine kraljice Jelene su bez sumnje privukle najviše pažnje, svojim autentičnim izgledom kome doprinose obilje bisera, poludragog i dragog kamena.

Sve odore radili su umetnici po svojim vizijama, osim nekoliko koje su napravljene po replikama očuvanih originala. Rekviziti su rađeni po replikama u vidu oružja, mačeva, lukova i strela i oni su veran prikaz. Među njima je i replika ratničkog mača Stefana Prvovenčanog“ – kaže autor Petar Đinović.

U postavci izložbe je i pet kruna, dve katoličke i tri pravoslavne, a tu su i zastave, upotrebni predmeti i mnoštvo fotografija. Leskovac je treći grad, posle Beograda i Banja Luke, u kojem je prikazana postavka o Nemanjićima.

Motiv ove izložbe je da na neki način doprinesemo da se više bavimo ovim periodom srpske istorije, ne zbog prošlosti nego zbog budućnosti. Videćete koliko tu ima odgovora za sadašnje izazove koje prolazimo“ – rekao je Đinović

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uz zahvalnost na prilici da se i Leskovčani vrate u vreme Velikog župana Stefana Nemanje koji je od vizantijskog cara Manojla Komnena na poklon dobio Dubočicu, na čijem prostoru se Leskovac danas nalazi. On je ocenio da se RTS pokazao dostojnim velikih svetskih produkcijskih kuća o čemu svedoče i izloženi umetnički predmeti.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.