Duginim bojama protiv diskriminacije

U susret Međunarodnom danu ponosa LGBT osoba u EU info kutku u Nišu održana je tribina ,,Sve dugine boje’’. Događaj su zajednički organizovali Centar za razvoj civilnih resursa, niški Odbor za ljudska prava  i EU info Kutak Niš. Tema o kojoj se govorilo jeste skorašnji napad na LGBT klub u Orlandu, o pravima, odnosno kršenju prava LGBT osoba u svetu i kod nas.

Danijela Vučić, menadžer EU info kutka je rekla da je ,,EU posvećena  borbi za jednakost i dostojanstvo svih ljudi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. U tom smislu EUIP deli iste vrednosti o jednakosti i aktivno se bori protiv diskriminacije’’.

lgbt nisU poređenju sa ranijim godinama, u istraživanju sprovedenom 2015. povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije. I dalje je, međutim, statistika prilično sumorna, pogotovo među mladima. ,,Više od 70% učenika srednjih škola bi odobrilo nasilje nad LGBT osobama. Među učenicama je taj procenat dvostruko manji – oko 30%’’, istakao je Aleksandar Brzaković iz Centra za razvoj civilnih resursa.

Marija Demić iz niškog Odbora za ljudska prava je zaključila da je ,,zakonski okvir, kada je reč o manjinama dobar, ali ima problema u primeni zakona’’.

Oficir za vezu s LGBT zajednicom Policijske uprave u Nišu Marija Ranđelović je rekla da je ,,Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma otvoreno za saradnju, ali sudske procedure umeju da budu problematične pa time pravosuđe često šalje poruku koja obeshrabruje manjine’’.

Bilo je primedbi i na račun obrazovnog sistema.

,,Naš sistem obrazovanje je veoma inertan po pitanju uvođenja ljudskih prava – od devedesetih se ništa nije promenilo’’, ocenio je Aleksandar Brzaković iz CRCR-a. On je dodao o da poštovanje ljudskih i manjinskih prava dodatno usporava i jak uticaj crkve u našem društvu.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.