DRVENAC – zato što volimo drvo

Razmere posledica Svetske ekonomske krize teško je precizno obraditi i još godinama će se ekonomski eksperti baviti ovim fenomenom ali postoje i primeri da kriza ne mora izazvati negativne posledice već naprotiv, naterati ljude da budu kretivniji i domišljatiji.

Jedan od takvih je Nišlija Ivan Petrović (43), vlasnik firme „Drvenac“ koji  je već 14 godina  jedan je od najuspešnijih izvoznika finalnih proizvoda. Za sebe kaže da je pravi sam primer kako je svetska ekonomska kriza nekog uništila. Firmu je osnovao 2005.godine i bavio se proizvodnjom varalica za ribolov.

Bili smo vezani za oblast koja se smatra razonodom a u vreme krize prvo se ljudi odreknu hobija. Počele su da se otkazuju porudžbine kao cunami a ja ništa nisam mogao da učinim da to promenim. Već sam imao neke mašine a i iskustvo sa obradom drveta tri godine kasnije opet sam se pojavio na tržištu, ali obazrivo. Radio je samo ono što mi se naruči a zahvaljujući društevnim mrežama brzo se pročulo za kvalitet njegovih proizvoda, priseća se Ivan čije se rukotvorine sada mogu se naći na svim kontinentima, kod najprobirljivije klijentele među kojima je i Novak Đoković. Kada gost sedne u Novakov restoran „Ekvita“ u Monte Karlu prvo što uzme u ruke je je jelovnik od lipe koji je napravljen upravo u Ivanovoj radionici. Ivan je radio i za hotele kao što su „Moskva“, „Hajat“, „Meriot“,…ali i za trgovačke lance. Ovih dana uveliko sprema isporuku trešnjinih i bukovih kuhinjskih dasaka ta dva najpoznatija trgovačka lanca.
Radim samo sa lišćarima i veoma sam razočaran kada vidim da rasprodajemo građu jer imamo kvalitetno drvo. Što se kaže „čovek se može od njega napraviti“. Kome je to u interesu nikada mi neće biti jasno jer finalni proizvod, bio to jelovnik ili kuhinjska daska su deset puta skuplji nego kada ti to isto drvo izvezlo kao građu. Od ovog posla živi moja i još pet porodica i država redovno dobija sve što je propisala, kaže Ivan koji voli drvo i trudi se da od njega izvuče maksimum, prosto veli da je to „njegova misija“.
Poslednjih godinam posvetio se fosilnom drvetu, onom koje je bilo pod vodom ili u nekim drugim ekstremnim uslovima i od njega izrađuje kvalitetne proizvode.
Kod nas to drvo ide na otpad jer niko nije svestan da ako je jedna vodenica „preživela“ 300 godina pod vodom da to drvo nema rok trajanja, odnosno da će trajati večno pod uslovom da se stručno obradi i zaštiti, veli Ivan koji je uskoro treba da započne „raskalapanje“ vodenice koja je bila potopljena u Drini.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Jedan komentar

  1. Postovana/i,

    Zainteresovan sam za talpu za lavabo.

    Milan
    064 55-281-60

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.