Drvena galanterija koja je osvojila i Japance

Danski dizajn a evropski kvalitet, ovako Saša Stojanović iz Malošišta, vlasnik preduzeća „Wood holz“ koje se bavi proizvodnjom i prodajom ekskluzivne drvene galanterije za hotele, restorane ali i domaćinstva.

Saša je po zanimanju železničar ali se tim pozivom nikada nije bavio jer ga je oduvek privlačio miris drveta i svega što se od njega može dobiti. On nikada nije bio pobornik bespomučne seče šuma i izvoza drvne građe nego je oduvek tragao kako da napravi proizvod koji će imati dodatu vrednost i kao takav biti ponuđen svetskom tržištu.

„Drvo je veoma zahvalna sirovina ali je šteta je iskoristiti je do maksimuma nego prodavati oblice a onda uvoziti skupe proizvode. Godinama sam tragao čime bi mogli da „osvojimo svet“ i sada sa ponosom mogu da kažem da se drvena galanterija iz Srbije, zahvaljuju partnerima iz Danske, izvozi čak do Japana, pored već tradicionalnog evropskog tržišta, sve svega skandinavskih zemalja.

Recimo, Japancima se mnogo sviđaju naše drvene činije a u planu je i izvoz za Hong Kong i Kinu, kaže Saša koji se prvo bavio proizvodnjom peleta, pa drvenih podova a sada nudi činije, daske za seckanje, mlinove za biber, svećnjake…svega što se može zamisliti od drveta.

„Svi proizvodi su od orahovog i trešnjinog drveta a posebna specijalnost nam je bagrem čeoni koji ima prelepu teksturu pa izgleda kao da je predmet gravirana ustvari je delo prirode, kaže Saša koji ima veliki broj kooperanata širom Srbije koji izrađuju ove predmete. Kupci iz inostranstva imaju jedan ali veoma važan uslov, ne smeju koristiti lakove niti boje.

„Drve se prerađuje i štiti „kuvanjem“ a održava se prirodnim pčelinjim voskom i to je sve što je dozvoljeno, otkriva nam sagovornik.

 

Takođe pročitajte

Lebane dobija modernu Zelenu pijacu na šest hiljada kvadrata

Nova pijaca u Lebanu planirana je na parceli površine preko 6000 metara kvadratnih u naselju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.