utorak , 14 jula 2020

Drugi festival humora i satire SLEM u Leskovcu

Drugi Festival humora i satire je projekat Leskovačkog kluba čitalaca, a Gradska Uprava Leskovca je prepoznala kulturnu potrebu za jednim ovakvim sadržajem i finansijski podržala projekat.

Leskovac je ovekovečen u humorističko – satiričnim delima Žaka Konfina, koji je bio jedan od prvih leskovačkih pripovedača (napisavši prva satirična dela o Leskovčanima još pre Drugog svetskog rata) i koji nam je svojom književnom zaostavštinom ostavio poruku da je humor sastavni deo leskovačke tradicije.

“Naš festival „SLEM“ je u ovom trenutku najmlađi festival humora i satire u Srbiji i regionu, ali ako se podsetimo manifestacije „Konfinovi dana humora“, koji su po sadržaju programa bili slični današnjim festivalima, promovisajući književno stvaralaštvo iz oblasti satire i humora, mi praktično samo pod drugim imenom nastavljamo ono, što je 80-tih i 90-tih godina započeo Tomislav Cvetković, leskovački književnik, kulturni radnik (čuven po inicijativi „pozorište bez blagajne“) i pokretač „Konfinovih dana humora“.”
“Sada smo godinu dana stariji, pa smo „Satiričnu leskovačku mućkalicu“ još više „zabiberili“, kažu organizatori.

Dvodnevni program je sadržajniji u pogledu tema i bogatiji učesnicima. Okosnicu programa čini nekoliko stalnih „rubrika“. Izložba karikatura, promocija savremenog satiričkog izraza, prevashodno kroz aforistiku -nastupanjem leskovačke humorističke scene i eminentnih aforističara iz drugih gradova Srbije. Revijalni deo festivala čini dodela nagrada aforističarima koji su pobedili na konkursu za najbolje aforizme i predstavljanje njihovog aforističkog opusa. Konkurs je prethodio festivalu i u okviru njega biraju se tri najbolja aforizma, zatim aforizam za specijalnu nagradu „Miodrag Stojanović – Dunđer“, kao i nagrada „Diploma Žak Konfino“, koju dodeljujemo autoru iz Leskovca za doprinos razvoju satire.

Svake godine leskovačku publiku podsećaju na njene velike umetnike iz oblasti karikature, satire i humora, zahvaljujući kojima je Leskovac bio priznat kao jedan od značajnih centara kulture, kako unutar granica Jugoslavije, tako i izvan nje. To čine organizovanjem tribina, kojima ukazuju poseban omaž  nekadašnjim stvaraocima, uključujući i njihove porodice kao goste, koji se uvek rado odazivaju pozivu i poklanjaju jednu karikaturu prvonagrađenomaforističaru. Na ovom festivalu, počast je ukazana Slobodanu Kostiću Kosti, književniku, karikaturisti i humoristi, koji je bio jedan od najčitanijih saradnika BG humoristično- satiričnog lista „Jež“ i Miodragu Veličkoviću, karikaturisti, novinaru i aforističaru, koji je iza sebe ostavio više od 40 000 karikatura i 105 nagrada širom sveta. Ove godine iz organizacije su dodali  i jednu tribinu obrazovno informativnog tipa „Mesto i uloga satire danas“, na kojoj su govorili: Aleksadar Čotrić književnik i aforističar, Bojan Ljubenović aforističar i novinar, Saša Dimitrijević karikaturista, prof. dr Dragomir Radovanović književnik i satiričar i Ljubisav Grujić aforističar. Svaki od učesnika je govorio o temi iz svog ličnog iskustva bavljenjem satiričnog izražavanja, a da je publika bila „intigirana“ temom, u prilog ide podatak da je trajala duže od planiranog vremena i diskusija koju je izazvala. Sve tribine su se odvijale u Knjižari „Stošić“, koja je glavni sponzor festivala, a revijalni deo programa u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, koji je nam je pružio podršku u organizovanju festivala (ustupio pomoć svojih upošljenika, prostor za održavanje književnog programa besplatno, kao i tehničku podršku u smislu opreme i inventara).
Drugi Festival je svečano otvorio najpoznatiji srpski ilustrator, Dobrosav Bob Živković. U okviru ceremonije otvaranja festivala, otvorili smo i izložbu Bobovih crteža, čija će postavka koju čini 30 crteža biti dostupna Leskovčanima i narednih deset dana. Prvog dana festivala svečano smo uručili nagradu „Diploma Žak Konfino“ Danilu Kocić, novinaru, piscu i publicisti za doprinos satiri u Leskovcu. O književnom opusu Danila Koćića govorio je prof. dr Dušan Janjić, istoričar književnosti i lingvist. Laureat Danilo Kocić govorio je o Životu i delu Žaka Konfina kome je posvetio čitavu jednu studiju. Nakon toga, glumica Vesna Mirković Đorđević čitala je izabrane aforizme Danila Kocića. Za kraj prvog dana festivala, ostavili smo anegdote o zgodama i nezgodama poznatih Leskovčana, o kojima je govorio prof. dr Živan Stojković istoričar i autor knjige anegdota „Ezop u Leskovcu“.
Drugog dana festivala dodeljena je nagrada Ljubisavu Grujiću, prvonagrađenom aforističaru na konkursu za najbolje aforizme. Nagradu u obliku plakete uručio je Dragan Stošić, predsednik Leskovačkog kluba čitalaca, a poklon – karikatura autoportreta Miodraga Veličkovića uručila je njegova ćerka, Jelena Vasić. Izabrani su aforizmi u interpretaciji glumca Gileta Brankovića ostali nagrađenih aforističara u okviru revijalnog dela posvećenog nagrađenim aforističarima, a svojim aforizmima su se predstavili i specijalni gosti: Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, koji su već pomenuti učešćem kao govornici na tribini, i Nenad Maksimović aforističar iz Gnjilana. Program je završen predstavljanjem leskovačke humorističke scene na kojoj su učestvovali: Mira Đermanović pesnikinja i koautor knjige „Leskovačke kletve“, zatim Zoran Davinić, humorista, pozorišni reditelj, prof dr. Dragomir Jovanović književnik i satiričar, Zoran Jovanović aforističar i pesnik i glumac Dragutin Gile Branković koji često organizuje humorističke večeri „GI Leskovac u srcu“, pa i ovoga puta odabrao jednu humorističku priču iz svog programa.
Tokom trajanja festivala, muzičke pauze oplemenjen je program festivala, a publici učinili veče prijatnim. Prvog dana su numere izvodili učenici Muzičke škole „Stanislav Binički“, a drugog dana džez trio sastav – „JazzWe“. Program je vodila Andrijana Mitrović, urednik programa i jedan od organizatora, pored Dragana Stošića.
“Ispred organizatora, ponosna sam što smo tokom čitavog festivala imali izuzetan odziv publike i festival SLEM se pokazao ne samo kao opravdan, već i neophodan za doprinos izgradnje kulturnog identiteta Leskovca. Iako smo još uvek najpoznatiji po dobroj hrani, polako skrećemo pažnju građanima iz Srbije i regiona da Leskovcu vraćamo onaj „stari sjaj“ kada su u pitanju kulturne manifestacije i festivali, od kojih ima preko desetinu onih koji se održavaju tradicionalno svake godine, izjavila je Andrijana Mitrović.

Takođe pročitajte

Svetinja koja ne da da bude zaboravljena

Zaplanjci nisu uspeli da sačuvaju svetinju od ideološkog besa pre gotovo 80 godina, ali i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.