Drugi festival humora i satire SLEM u Leskovcu

Drugi Festival humora i satire je projekat Leskovačkog kluba čitalaca, a Gradska Uprava Leskovca je prepoznala kulturnu potrebu za jednim ovakvim sadržajem i finansijski podržala projekat.

Leskovac je ovekovečen u humorističko – satiričnim delima Žaka Konfina, koji je bio jedan od prvih leskovačkih pripovedača (napisavši prva satirična dela o Leskovčanima još pre Drugog svetskog rata) i koji nam je svojom književnom zaostavštinom ostavio poruku da je humor sastavni deo leskovačke tradicije.

“Naš festival „SLEM“ je u ovom trenutku najmlađi festival humora i satire u Srbiji i regionu, ali ako se podsetimo manifestacije „Konfinovi dana humora“, koji su po sadržaju programa bili slični današnjim festivalima, promovisajući književno stvaralaštvo iz oblasti satire i humora, mi praktično samo pod drugim imenom nastavljamo ono, što je 80-tih i 90-tih godina započeo Tomislav Cvetković, leskovački književnik, kulturni radnik (čuven po inicijativi „pozorište bez blagajne“) i pokretač „Konfinovih dana humora“.”
“Sada smo godinu dana stariji, pa smo „Satiričnu leskovačku mućkalicu“ još više „zabiberili“, kažu organizatori.

Dvodnevni program je sadržajniji u pogledu tema i bogatiji učesnicima. Okosnicu programa čini nekoliko stalnih „rubrika“. Izložba karikatura, promocija savremenog satiričkog izraza, prevashodno kroz aforistiku -nastupanjem leskovačke humorističke scene i eminentnih aforističara iz drugih gradova Srbije. Revijalni deo festivala čini dodela nagrada aforističarima koji su pobedili na konkursu za najbolje aforizme i predstavljanje njihovog aforističkog opusa. Konkurs je prethodio festivalu i u okviru njega biraju se tri najbolja aforizma, zatim aforizam za specijalnu nagradu „Miodrag Stojanović – Dunđer“, kao i nagrada „Diploma Žak Konfino“, koju dodeljujemo autoru iz Leskovca za doprinos razvoju satire.

Svake godine leskovačku publiku podsećaju na njene velike umetnike iz oblasti karikature, satire i humora, zahvaljujući kojima je Leskovac bio priznat kao jedan od značajnih centara kulture, kako unutar granica Jugoslavije, tako i izvan nje. To čine organizovanjem tribina, kojima ukazuju poseban omaž  nekadašnjim stvaraocima, uključujući i njihove porodice kao goste, koji se uvek rado odazivaju pozivu i poklanjaju jednu karikaturu prvonagrađenomaforističaru. Na ovom festivalu, počast je ukazana Slobodanu Kostiću Kosti, književniku, karikaturisti i humoristi, koji je bio jedan od najčitanijih saradnika BG humoristično- satiričnog lista „Jež“ i Miodragu Veličkoviću, karikaturisti, novinaru i aforističaru, koji je iza sebe ostavio više od 40 000 karikatura i 105 nagrada širom sveta. Ove godine iz organizacije su dodali  i jednu tribinu obrazovno informativnog tipa „Mesto i uloga satire danas“, na kojoj su govorili: Aleksadar Čotrić književnik i aforističar, Bojan Ljubenović aforističar i novinar, Saša Dimitrijević karikaturista, prof. dr Dragomir Radovanović književnik i satiričar i Ljubisav Grujić aforističar. Svaki od učesnika je govorio o temi iz svog ličnog iskustva bavljenjem satiričnog izražavanja, a da je publika bila „intigirana“ temom, u prilog ide podatak da je trajala duže od planiranog vremena i diskusija koju je izazvala. Sve tribine su se odvijale u Knjižari „Stošić“, koja je glavni sponzor festivala, a revijalni deo programa u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, koji je nam je pružio podršku u organizovanju festivala (ustupio pomoć svojih upošljenika, prostor za održavanje književnog programa besplatno, kao i tehničku podršku u smislu opreme i inventara).
Drugi Festival je svečano otvorio najpoznatiji srpski ilustrator, Dobrosav Bob Živković. U okviru ceremonije otvaranja festivala, otvorili smo i izložbu Bobovih crteža, čija će postavka koju čini 30 crteža biti dostupna Leskovčanima i narednih deset dana. Prvog dana festivala svečano smo uručili nagradu „Diploma Žak Konfino“ Danilu Kocić, novinaru, piscu i publicisti za doprinos satiri u Leskovcu. O književnom opusu Danila Koćića govorio je prof. dr Dušan Janjić, istoričar književnosti i lingvist. Laureat Danilo Kocić govorio je o Životu i delu Žaka Konfina kome je posvetio čitavu jednu studiju. Nakon toga, glumica Vesna Mirković Đorđević čitala je izabrane aforizme Danila Kocića. Za kraj prvog dana festivala, ostavili smo anegdote o zgodama i nezgodama poznatih Leskovčana, o kojima je govorio prof. dr Živan Stojković istoričar i autor knjige anegdota „Ezop u Leskovcu“.
Drugog dana festivala dodeljena je nagrada Ljubisavu Grujiću, prvonagrađenom aforističaru na konkursu za najbolje aforizme. Nagradu u obliku plakete uručio je Dragan Stošić, predsednik Leskovačkog kluba čitalaca, a poklon – karikatura autoportreta Miodraga Veličkovića uručila je njegova ćerka, Jelena Vasić. Izabrani su aforizmi u interpretaciji glumca Gileta Brankovića ostali nagrađenih aforističara u okviru revijalnog dela posvećenog nagrađenim aforističarima, a svojim aforizmima su se predstavili i specijalni gosti: Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, koji su već pomenuti učešćem kao govornici na tribini, i Nenad Maksimović aforističar iz Gnjilana. Program je završen predstavljanjem leskovačke humorističke scene na kojoj su učestvovali: Mira Đermanović pesnikinja i koautor knjige „Leskovačke kletve“, zatim Zoran Davinić, humorista, pozorišni reditelj, prof dr. Dragomir Jovanović književnik i satiričar, Zoran Jovanović aforističar i pesnik i glumac Dragutin Gile Branković koji često organizuje humorističke večeri „GI Leskovac u srcu“, pa i ovoga puta odabrao jednu humorističku priču iz svog programa.
Tokom trajanja festivala, muzičke pauze oplemenjen je program festivala, a publici učinili veče prijatnim. Prvog dana su numere izvodili učenici Muzičke škole „Stanislav Binički“, a drugog dana džez trio sastav – „JazzWe“. Program je vodila Andrijana Mitrović, urednik programa i jedan od organizatora, pored Dragana Stošića.
“Ispred organizatora, ponosna sam što smo tokom čitavog festivala imali izuzetan odziv publike i festival SLEM se pokazao ne samo kao opravdan, već i neophodan za doprinos izgradnje kulturnog identiteta Leskovca. Iako smo još uvek najpoznatiji po dobroj hrani, polako skrećemo pažnju građanima iz Srbije i regiona da Leskovcu vraćamo onaj „stari sjaj“ kada su u pitanju kulturne manifestacije i festivali, od kojih ima preko desetinu onih koji se održavaju tradicionalno svake godine, izjavila je Andrijana Mitrović.

Takođe pročitajte

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.