Foto: Daša Jež

Drugi deo: Kako i kada orezati prolećno cvetajuće grmlje

Nakon prvog dela serijala tekstova o pravilnom orezivanju grmlja i nezi biljnog sveta u vašem dvorištu, u nastavku možete pročitati nastavak i pojašnjenje koje vam umnogome može pomoći ukoliko ste vredno krenuli sa radovima u bašti.

Potreba za rezidbom, kao i oblik njihovog rasta, uveliko se menja od grma do grma. Neki grmovi rastežu svoje izdanke više okomito prema nebu, drugi obese svoje izdanke prema tlu ili ih šire napolje. Međutim, način na koji obrezujemo žbunje u našoj bašti, takođe u velikoj meri zavisi od našeg ličnog ukusa, jer neki preferiraju formalne oblike, dok drugi vole prirodnije, neformalnije oblike krune.

Više informacija o ‘kako’ pravilno orezati svoje grmlje sledi u narednim koracima:

1. Prvo proveravamo da li su vam alati dobro naoštreni i čisti – rane će brže i bolje zarastati kada je rez lep i čist, tako da nema pocepanog drveta.

2. Svaki put kada krenemo sa rezidbom biljaka, pre nego što krenemo sa oblikovanjem krošnje, prvo isečemo sve suve, obolele i oštećene grane.

3. Ako želimo da očuvamo prirodan oblik žbuna, stare izdanke uvek sečemo sa osnove (tzv. ‘proređivanje’), tako da uklanjamo celu granu i ne skraćujemo ih. Takođe isečemo sve slabe izdanke i one koji se ukrštaju i čine žbun previše gustim.

4. Proređivanjem činimo krošnju prozračnijom i tako smanjujemo mogućnost gljivičnih oboljenja + stalno podmlađujemo žbun tako da svake godine lepo cveta i obično nema potrebe za jačom rezidbom.

Tekstove je pripremila Daša Jež inženjer hortikulture i vlasnica kompanije Vrtovi Jež  iz Slovenije, koja je specijalizovana upravo za pružanje profesionalnih usluga iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture.

Više o Daši i njenoj kompaniji možete pronaći klikom na sledeće linkove:

Facebook

Vrtovi Jež Official Sajt

Takođe pročitajte

U petak bez dima u svim kafićima, restoranima i klubovima

Inicijativa „Ima bez dima“ poziva sve ugostitelje da 31. maja, na Svetski dan bez duvanskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.