“Dragulj” za “gospođu ministarku”

“Priroda, vazduh, gostoprimstvo i Stoletova pogača u “Starom alasu” ostavili su me bez teksta, Ljudi, nemojte kriti ovaj “dragulj”,  šteta je da se ne zna šta sve nudi Sijarinska Banja, ovako nam svoje utiske prenosi jedna od naših najpoznatijih glumica  Ljiljana Stjepanović.

ljiljana stjepanovic radojka sijarinska banjaLjiljana priznaje da je prvi put posetila Sijarinsku Banju i to opet, slučajno. Prilikom gostovanja sa svojom monodramom “Gospođa ministarka” u Kulturnom centru u Medveđi susrela se i sa predsednikom opštine Nebojšem Arsićem koji se kao dobar domaćin ponudio da joj pokaže okruženje. A kako nikada nije bila u Banji to je i bila prilika za kratku posetu.

“Samo što smo seli kod Svete u kafani da odmorimo od šetnje za pet minuta se na stolu stvorila pogača, i to kakva. Lepšu nisam probala. Nije bilo vremena da probamo sve specijalitete ali salate i sireve koje sam probala bili su preukusni. Nije mi jasno zašto se više ne promoviše Sijarinska Banja, ne samo kao lečilište nego kao i odmaralište jer je idealna za opuštanje. Zaista je turistički “dragulj” ali ja to nisam znala a verujem da je takvih u većini, kaže glumica koja je dosta putovala pa njene ocene imaju posebnu težinu. Ona planira da uskoro poseti ponovo Banju i uživa u kraćem odmoru.ljiljana stjepanovic u sijarinskoj banji

A zašto se Banja više ne promoviše iako ima čime teško je objasniti. Nalazi se  na obalama Golemobanjske reke i u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520m. Udaljena je 50km od Leskovca i 330km od Beograda. Do Banje se stiže auto-putem Beograd- Niš -Leskovac, a zatim regionalnim putem Leskovac-Priština.
Ima 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost.

U “Donjoj Banji” postoje sledeći izvori: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali Gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj i Hisar. U “Gornjoj Banji” postoje sledeći izvori: Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik, tri izvora u Blatištu, Kiseljak i bušotina “B-4”. Voda pojedinih izvora po svom hemijskom sastavu je različita: alkalna, kisela, gvožđevita, sa temperaturom od 68-76 ºC.

Lekovite vode Sijarinske Banje imaju različitu primenu i koriste se za kupanje, piće i inhaliranje. One pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i šećernu bolest, astmu i hronični bronhitis, kao i razne oblike neuroze i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Takođe pročitajte

Kako izabrati prava kolica za bebe: Sigurnost, praktičnost ili stil?

Postoji nekoliko varijanti modela dečjih kolica, a s obzirom na to da vam omogućavaju transport …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.