Dokumentarac „Niška Banja – Voda života“ premijerno je prikazan u bioskopu Cine Grand u tržnom centru Delta Planet.

U prepunoj sali bioskopa Cine Grand premijerno je prikazano dokumentarno ostvarenje City Grupe o istorijatu i razvoju Niške Banje.  Za režiju je zadužen Nenad Petrović, a producent je Oliver Paunović. Ono po čemu će se pamtiti ova premijera jeste kako su „banjci“ iz publike prepoznavali svoja naselja na arhivskim fotografijama i snimcima, pa se u šali čulo tiho komentarisanje… „Eee ovo je dekina kuća, Ovo su moji…“. Pored meštana premijeri su prisustvovali i predsednik skupštine Gradske opštine Niška Banja Tomislav Kostić i sam predsednik opštine Dušan Živković. Velika istorijska priča i „arhiva na dlanu“ biće na dohvatu ruke svima koji budu želeli da gradsku banju upoznaju bolje kroz događaje i ličnosti koji su banju gradili i urađivali.

Za naraciju je bio zadužen glumac Narodnog pozorišta Miroslav Jović koji je doneo priču o banji na način na koji niko nije do sada. Niko nije ostao ravnodušan na veliki broj podataka, slika i video snimaka koji su obojili ovaj dokumentarac.

Banju smeštenu na obroncima Koritnika, bogatu lekovitom vodom voleli su mnogi važni ljudi u našoj istoriji i to je jasno prikazano kroz dokumentarni film sa elementim igranog. Ovaj film predstavlja banju kroz istorijske priče i pokazuje svu lepotu i potencijal gradske banje koji još uvek nije iskorišćen u punom obimu.

U filmu se govori i o sportskim potencijalima banje, planiranoj izgradnji i razvoju ali i o problemima koji muče ovu pomalo zaboravljenu banju. Kako se banja “budi” može da se vidi u filmu kroz koji se najavljuje novi život banje. Naravno neće biti lako, toga su svesni i meštani ali i oni koji u banji odlučuju o bitnim pitanjima, ipak vidi se pomak. Film o banji pokrenuće neke nove priče, podsetiti meštane na sve ono što ih svakog dana okružuje a čega možda nisu svesni, pokrenuće neku novu energiju i baciti svetlo na banju koja zaslužuje mnogo više pažnje.

City Grupa do sada je iznedrila na desetine dokumentarnih filmova koji često dobijaju nagrade na brojnim domaćim i inostranim festivalima. O njihovim ostvarenjima možete više da pročitate na Dokumentarac.rs.

Takođe pročitajte

„Život je lep kada brinemo o planeti“ – Proglašeni pobednici LG likovnog konkursa za osnovce

Kompanija LG Electronics proglasila je pobednike velikog likovnog konkursa „Život je lep kada brinemo o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.