Dok kažeš VURDA sve se pojelo! (VIDEO)

Vurdi je pretio zaborav da se u Babušnici pre šest godina nisu dosetili da organizuju manifestaciju posvećenu ovom mlečnom namazu koji je pravi samo u ovim krajevima od punomasnog mleka.

Iako se pravi od “jakog” mleka kome se ne “skida” kajmak vurda ima tri puta više proteina od pavlake ili kajmaka ali i tri puta manje ugljenih hidrata. Ove podatke otkriva nam Dejan Blagojević koji u svojoj mlekari već desetak godina pravi vurdu. Potražnja je velika i sve što proizvedu to i prodaju.

“Mesečno napravimo od 600 do 800 kilograma vurde. Naša vurda nema kiselina podseća na kajmak. Radili smo pre šest godina nutritivnu analizu vurda  i rezultati su fantastični. Vurda ima i tri puta više minerala a nema aditiva i konzervansa. Verujem da je presudno za njen ukus ispaša stoke. Ovo je siromašan kraj i stočari nemaju para da kupuju stočnu hranu već stoku vode na ispašu i ubiru seno za zimu, kaže Blagojević i dodaje da vurdu mogu konzumirati i zdravi i bolesni.

Specifičnost ovog proizvoda potvrđuje nam i Nenad Gladić, poznat kao Lepi Brka koji je tradicionalno član žirija na Vurdijadi.

“Gulaš možete praviti bilo gde u Srbiji a vurdu samo u Babušnici i zbog toga je ova manifestacija specifična i dragocena, kaže Lepi Brka koji je pohavlio babušničke domaćice koje su se potrudile da od vurde naprave razne specijalitete.

Vurda nije komplivana za pripremu jer je prema rečima Ljiljane Mitić (56) potrebno samo mleko.

“Mene je moja svekrva iz Gornjeg Krnjina naučila da pravim vurdu. Skuvamo mleko pa ga zakiselimo ali ne skupljamo kajmak. Za kilo vurde potrebno je oko 3,5 litara mleka, otkriva nam Ljiljana koja je među prvima prodala oko 70 kilogama vurde za sat vremena.

“Prodala bi još toliko da sam imala jer se ljudima sviđa zato što je prirodno i ukusno, kaže Ljiljana.

Inače, kilogram vurde prodavao se za 350 dinara a bilo je “obične” ali i one obogaćene paprikom, susamom pa čak i tartufima.

“Pre šest godina smo počeli sa devet izlagača a sama ih imamo 160 izlagača od čega su 50 majstora vurde, 20 izlagača su sa jelima nacionalne kuhinje a ostali su domaća radinost. Gosti su iz čitave Srbije, Bugarska, Makedonije i Slovenije. Babušnica ima tek četiri hiljade stanovnika a tokom Vurdijade ugostimo 20 hiljada posetilaca. Posebno smo ponosni na naše stočare koji više ne prodaju mleko kao sirovinu nego prave vurdu, kaže Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica koja je organizator manifestacije.

Pored vurde posetioci su mogli da uživaju i drugim đakonijama po pristupačnim cenama pa su mnogi nakon degustacije kupovali i kući da ponesu.

Babušničani nisu sujetni pa su u goste poznali i majstore za belmuž iz Svrljiga. Belmuž je spacijalitet koji se pravi od sira i kukuruznog brašna. Pitali smo Ninoslava Ranđelovića majstora za belmuž iz Svrljiga kako se slažu belmuž i vurda.

Pa slažu se odlično ako se nađu dobar majstor za belmuž i dobra domaćica za vurdu, šeretski je odgovorio Ninoslav.

Inače, mnogi mešeaju vurdu i urdu pa je zato korisno znati da se vurda pravi od mleka a urda od surutke ali u svakom slučaju u pitanju su zdravi i ukusni specijaliteti.

 

 

 

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.