ponedeljak , 25 oktobra 2021
foto Tatjana Grozdanovic

Dok čekamo da hidroelektrana na Vučjanki postane muzej (FOTO)

Hidroelektrana ,,Vučje’’ na reci Vučjanki, izgrađena 1903. godine, druga je po dugovečnosti u Srbiji, ali po nečemu je ipak prva!

I danas radi i proizvodi električnu energiju, kao što se to dešavalo tokom celog veka, ne računajući kraj Drugog svetskog rata, jer su postrojenja utihnula zbog diverzije.
Svojom lepotom pleni više od jednog veka. Bila je inspiracija mnogim slikarima i fotografima koji su beležili najlepše pejzaže tokom različitih godišnjih doba.
Uz fotorafije elektrane, čuvenog plavog hidro generatora i žutog lišća okićenog jutarnjom rosom koje vam delim, sledi i zanimljiv tekst o nekim detaljima koje možda niste znali o ovom svojevrsnom arhitektonskom i naučnom blagu sa juga Srbije.
Čudo tehnike. Tako je hidroelektrana u Vučju, na reci Vučjanki, bila predstavljena stanovništvu. A i danas, više od jednog veka od izgradnje ona pleni svojom lepotom.
Svojevrsno remek-delo nauke i arhitekture počelo je sa radom davne 1903. godine, kada je stanovništvo iz Leskovca i Vučja dalo novac za struju, a da u to vreme nisu ni znali šta je struja.
U toku izgradnje čak dve žene su poginule, pa stanovnici ove okoline zamalo da ostanu bez struje, koja je proglašena kao loša po zdravlje od strane kmeta tog područja.
Navuka je nadvladala strah, pa je tako i krenula struja ka Vučju i Leskovcu prvim dalekovodom u Srbiji i na Balkanu.
Početkom 20. veka bio je veliki poduhvat pokrenuti proizvodnju struje. Pet lokacija širom tadašnje Kraljevine odabrane su pažljivo za ovu namenu. Miroslav Nikodijević iz Elektroprivrede Srbije kaže da je značaj tadašnjih naučnika bio nemerljiv i da je njihova bila poslednja.
Iako je u toku revitalizacija svih malih hidroelektrana, mnogi radnici ne kriju da su izuzetno nostalgični prema opremi na kojoj su neki od njih radili ceo svoj radni vek.
Kako sami kažu, urađene su sa stilom i mnogo su lepše, imaju dušu! Zanimljivo je da je stara oprema i dalje ispravna. Zaposleni u nemačkom simensu i danas čuvaju papire za svaku intervenciju koju su imali u proteklom veku. A ova elektrana uskoro će postati i muzej, da čuva sećanje na vreme kada je sijalica od takozvanih 100 sveća bila čudo.
tekst i foto Tatjana Grozdanović

Takođe pročitajte

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje ostvarenje na Tuzla Film Festivalu (TFF)

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.