utorak , 9 avgusta 2022

Dodeljene značke i zahvalnice otadžbine

Vojnicima sa teritorije opštine Vlasotince, njih 41, koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem, u periodu od 2011. do 2015.godine dodeljene su značke i zahvalnice otadžbine.

Ranije su ova priznanja primila 42 vojnika, što ukupno čini 83 vojnika koji su vojni rok služili pod oružjem u ovom periodu. Služenje vojnog roka sa oružjem je gest odavanja počasti precima, rekao je, između ostalog, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu pukovnik Nenad Marković.

“Vreme u kome živimo surovo nas uverava i uči , po ko zna koji put, da ni jedna pobeda malih nije zauvek ni za sva vremena, da nema večitih prijatelja i da su samo interesi večni. Nema Srbina kome se oči ne napune suzama kad se seti predaka sa Kajmakčalana, Cera, Kolubare, Drine. Osetljivi smo na muku, suze, nepravdu, ali suze nikome nisu donele dobro. Zamute nam pogled i sprečavaju nas da bolje sagledamo neko buduće vreme i svoje mesto i ulogu u tom vremenu” – rekao je pukovnik Marković podsećajući na reči osnivača socijalističkog pokreta i publiciste Svetozara Markovića koje je izgovorio na samrti: „Zadržite suze i radite za svoj narod“.

On je dodao i da je vojnik danas u Srbiji ponovo cenjen, a vojnička uniforma popularna i poželeo prisutnim vojnicima da stečene veštine i znanja ne budu u prilici da koriste.
U godini kada se u celom svetu obeležava 100 godina od Velikog rata, treba se podsetiti albanske golgote, srpskog herojstva, mučeničke smrti i slavnog, oslobodilačkog povratka sa grčkog ostvra, podsetio je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Srpski narod i njegova vojska imaju izuzetno mesto u svetskoj istoriji ratovanja. Na žalost, to herojstvo uvek su pratile velike žrtve jer koliko god da je bio goloruk i siromašan, srpski narod je vapio za slobodom. I uvek je imao izuzetne pojedince. U rang izuzetnih pojedinaca, ja bih, ako mi dozvolite, svrstao i one koji danas dobijaju značke i zahvalnice. Oni su dokaz da se domovina brani ne samo oružjem nego i znanjem, vaspitanjem, poštenjem i poštovanjem”  – rekao je Todorović.
Svečanost je organizovalo Ministarstvo odbrane.

Takođe pročitajte

NIŠVIL – Izložba fotografija Marine Pešić u niškoj Tvrđavi

“Džez pod svetlima Nišvila” je selekcija fotografija izvođača koji su nastupali na Nišvil džez festivalu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.