četvrtak , 7 jula 2022
Niševac

Dobrotvorna turističko-rekreativna šetnja Niševačkom klisurom

Cilj ove dobrotvorne turističko- rekreativne ture pored upoznavanja sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima Niševačke klisure, sastavnog dela Svrljiške klisure, je obezbeđivanje sredstava za završetak radova na sanaciji objekta crkve Sv. Ilije u Niševcu.

Niševačka klisura se nalazi u sklopu kompozitne doline Svrljiškog Timoka. Dugačka je 1,5 kilometara i nalazi se na 6 kilometara od samog naselja Svrljig, te 36 kilometara od Niša i Кnjaževca. Ona je, može se slobodno reći, jedan od dragulja opštine Svrljig, a samim tim i Srbije.
Pored stvorenih prirodnih atrakcija veliku vrednost Niševačke klisure predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe. Sa tragovima civilizacija od neolita pa sve do danas ona zasigurno pleni svojim civilizacijskim nasleđem. Pored srednjovekovnog Svrljig grada sa podgrađem, rimske gradske aglomeracije Timacum Maius, trasom antičkog-rimskog puta, ostacima ranovizantijskih i srednjovekovnih crkava i još puno toga, samu beskonačnost lepote Niševačke klisure upotpunjava i crkva Sv. Ilije podignuta u XIX veku na temeljima starijeg hrišćanskog verskog objekta.

Uz blagoslov i uporno zalaganje sveštenika Mladena Marinkovića u 2020. godini se prionulo na rad u smislu obnavljanja spoljne oplate crkve.

Foto: Terra Incognita

Izgrađen je velelepni letnjikovac za odmor i rekreaciju, mobilijar za mališane, ulazna kapija… Iako su uz pomoć dobrih ljudi, velikim naporom prikupljena sredstva za izgradnju svega napred navedenog, preostao je završetak same fasade crkve.

Udruženje građana Terra incognita organizovanjem ovakve turističke šetnje želi da doprinese završetku radova na rekonstrukciji samog objekta, te zove sve ljude koji su iole u mogućnosti da uzmu učešće, prošetaju sa nama a kasnije daju svoj skromni prilog kako bi se radovi na crkvi priveli kraju.

Početak ture je zakazan za nedelju 07. marta u 10 časova u centru Niševca. Grupa će se kretati od Niševca do ulaska u Niševačku klisuru, dalje rimskim putem do mesta gde je se nekada nalazilo tračko groblje, kasnije srednjevekovna crkva, vidikovca Proboj i kupališta Banjica.

Dužina ukupne staze iznosi oko 4,5 kilometara, vreme potrebno za obilazak staze iznosi oko 2,5 sata. U povratku grupa će otići do crkve Sv. Ilije koja se nalazi na samom ulazu u Niševačku klisuru i uz čaj i kafu provesti vreme u crkvenom dvorištu zajedno sa sveštenikom Mladenom Marinkovićem. Svako u skladu sa svojim mogućnostima moći će da donira novce za obnovu crkve na licu mesta. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom na turi će se preduzeti sve potrebne mere predustrožnosti.

Takođe pročitajte

FORREST GAMES – društvene igre su beg iz digitalnog sveta

Forrest games je nova online prodavnica koja se bavi prodajom društvenih igara i edukativnih igara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.