Dnevnom rutinom do ostvarenja ciljeva

Osnovno pravilo je da se uvek bira ono što je trenutno aktivno. Uvek idete linijom manjeg otpora. Najbrže se napreduje linijom manjeg otpora. To je potpuno suprotno od onoga što su nas učili, savetuje nas Aleksandar Anđelković, life and business coach i vlasnik sam Agencije za obuku, koučing i konsalting ’’SUPREME SUCCESSE’’.

aleksandar koucIako smo mi, ljudi, kao živa bića i najviši oblik života na zemlji, ponosni na to što smo svesna bića i mislimo da stalno svesno i svrsishodno odlučujemo u svom životu, naučno je dokazano, da je više od 40% naši postupaka u toku dana deo neke rutine i automatizma.

Takođe, pored nauke i iskustvo pokazuje slično. Oni među nama koji su malo razmišljali na tu temu, i bili iskreni prema sebi, mogu nam reći da smo mi više bića navike nego bića odluke.

Kada pogledate svoj život, videćete da mnoge aktivnosti u toku dana ponavljate gotovo automatski, svakog dana, u približno isto vreme, na sličan način, sa istim ljudima.

I ja sam takođe to primetio kod sebe.

Pogledao sam svoj život i zaprepastio se koliko su ti obrasci upadljivi.

Sa jedne strane, neki od tih obrazaca su mi veoma korisni, i prijaju mi. Neki drugi i ne toliko, ali mi mnogo i ne smetaju. Ali postoje neki od tih obrazaca oni koji mi zaista smetaju, ali ih uporno ponavljam i nerviram se zbog toga.

A onda kada me to skroz iznervira, donosim odluku da to neću više da radim. Tada pravim drugačiji dnevni raspored i počnem da ga primenjujem. Odmah primetim poboljšanje, istrajem u tome ponekad i 2-3 nedelje i neprimetno se ponovo vratim na staro ponašanje. Ova očigledna slabost i nedoslednost me je jako frustrirala i nervirala.dnevna rutina vodopad

Pitao sam se:

-Kako sam sada tako slabe volje da ne mogu tako očigledne i korisne i jednostavno neophodne promene da sprovedem, a nekada sam mogao da za veoma kratko vreme potpuno promenim svoj život i svoj radni dan?

Setio sam se nekih svojih najuspešnijih perioda u životu:

Sećanje na te izuzetne uspehe me je ispunilo energijom, i duhom uspeha i postignuća, a onda sam sebi postavio pitanje?

Šta  je tada bilo različito u odnosu na ovo kako se ponašam sada?

Evo šta sam ja pronašao:

-imao sam jasan cilj

-želeo sam da budem najbolji u onome što radim

-imao sam stav pobednika

-održavao sam nepokolebljivu nameru ostvarenja cilja. Verovao sam da da mogu da ostvarim te ciljeve.

-imao sam svoj plan rada

-kada bi radio na ostvarenju cilja, bio sam skoncentrisan na taj rad, na konkretne zadatke koje sam rešavao na dnevnom nivou.

-Bio sam potpuno svestan da radim nešto izuzetno, korisno i da doprinosim ljudima oko sebe.

Imajući ovo na umu došao sam do sledećih zaključaka:

– Kada imaš dobar stav, jasnu svrhu i nameru, pažnja dolazi lako.

-Teško je disciplinovati sebe–ne testiraj svoju snagu volje, to je teško.

-Umesto da sprovodiš disciplinu, sprovodi rutinu.Tada je sve lakše.

-Rutina se lako uvodi kada se održava svrha, namera, stav i pažnja. Znanje nije dovoljno,  volja nije dovoljna.

-Svrha, namera, stav i pažnja lako će stvoriti rutinu.

A kada se rutina ustanovi, ona će podržavati i učvršćivati svrhu, nameru, stav i pažnju.

Kako stvoriti svoju dnevnu rutinu?

Vaša dnevna rutina treba da bude takva da vam omogućava najveću efikasnost u radu na vašim ciljevima u toku dana i da se to ponavlja svakog dana.

Da bi ste to uradili vaši ciljevi treba da vam budu na prvom mestu svakog dana.

Ako to propustite da uradite na početku dana, puno teže ili nemoguće će vam biti da to uradite u toku dana.

Kada se ujutru probudite, treba da odmah pronađete prvu inspirativnu misao koja vam padne na pamet. Poželjno je da bude vezana za ostvarenje vašeg cilja.

Može da bude uopštena ili konkretna. Sve jedno je. Odaberite onu koja vam više prija.

SONY DSC

Od velike je pomoći da veče pre toga legnete sa nekom pozitivnom misli na umu. Kad legnete i uspavate se sa nekom pozitivom mišlju ili osećanjem, velika je verovatnoća, ukoliko nema nekih prekida ili poremećaja u snu, da ćete sesutra ujutru probuditi sa nekom sličnom mišlju ili osećanjem. Tako nastavljate kontinuitet svoje namere i energije iz dana u dan. Povećavate svoju energiju i neprekidno idete ka svome cilju.

Pored jutarnje higijene, pošto je telo spavalo, neka jutarnja fizička aktivnost dobro dođe kako  bi se telo potpuno probudilo.

Istezanje, jutarnja gimnastika, joga, šetnja, bilo šta što vam prija, ili kombinacija toga.

Zatim neka vrsta meditacije može biti od velike pomoći.

Meditacija može biti formalna ili neformalna. Ako ste već praktikovali neke vrste meditacije i prijaju vam, koristite ih, ako niste, jednostavna meditacija u kojoj sedite pravih leđa i dišete ravnomerno i neprekidno nekoliko minuta biće sasvim dovoljno. Samo obratite pažnju na disanje tih desetak minuta i ne obraćajte posebnu pažnju na misli i osećanja koja se javljaju. Ne pokušavajte da se borite sa njima niti da se uključujete da ih pratite i pojačavate.

To ja zovem podešavanjem na svoju, prirodnu frekvenciju.

Zatim možete da meditaciju proširite na neku pozitivnu misao koja vam je u svesti, na primer, pozitivna misao na kojoj radite posle buđenja. Ukoliko vam to ne ide lako, odustanite. Setite se svojih krajnjih ciljeva, ili konkretnih ciljeva za taj dan.

Osnovno pravilo je da se uvek bira ono što je trenutno aktivno. Uvek idete linijom manjeg otpora. Najbrže se napreduje linijom manjeg otpora. To je potpuno suprotno od onoga što su nas učili.

Pravi put uspeha je lak i radostan, iako se puno radi i postiže, on je lak i ispunjava na radošću, osećajem svrhe, osećamo se sigurno, korisno i osećamo da se krećemo, da napredujemo.

Dakle, ako vam meditacija nije bliska, posvećeno razmišljanje o svojim ciljevima prožeto emocijom je ono što je sasvim dovoljno.

Tako dolazimo u pozitivno stanje svesti, usmereno na ostvarenje cilja, formiramo stav uspeha, mentalitet šampiona.

Posle toga možete pogledati svoje planove, beležnicu i odrediti šta ćete danas raditi.

Napravite svoju ček listu. Ispišite šta želite danas da uradite.

Nekim ljudima je zgodnije da to urade veče pre tog dana. Nekada je to i bolje, čak iako to uobičajeno radite ujutru, jer kada imate velike i važne obaveze ili puno stvari koje treba da uradite u toku dana, bolje je to zapisati nego to cele noći držati u glavi kako nešto ne biste zaboravili.

Dalje ako imate mogućnosti da odmah radite na svojim ličnim ciljevima, najbolje je da to uradite odmah. Time ćete svoj stav uspeha i odlučnost još više učvrstiti.

Zatim se posvetite svojim obavezama sa ček liste. Radite po priioritetima. Od najvažnijih ka manje važnim, i prema vašem vremenskom rasporedu.

Upravljajte svojim vremenom i energijom.

Iako znate šta sve treba da uradite u toku dana, nešto neočekivano će sigurno da iskrsne, morate i da računate na tako nešto. Ako svu svoju koncentraciju i energiju sagorite na početku dana do kraja dana će to postati pravo mučenje.

Ako trčite maraton, nećete prvih 5 km istrčati svom snagom. Morate da znate svoje snage i sposobnosti, pravilno ih rasporedite, tako da možete da celog dana budete produktivni.

Na kraju dana obavezno napravite presek, i setite se svojih najvećih uspeha u toku dana a ako vam prija ispišite i svoje najvažnije ciljeve i zadatke za sutrašnji dan.

Od najveće koristi je da vodite svoj dnevnik uspeha. On vam je najmoćniji alat na putu do željenog uspeha.

 

 

Takođe pročitajte

Trag fondacija objavila treći konkurs za organizacije u okviru programa „Pokret Polet“

Trag fondacija, u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“, objavila je treći konkurs za podršku javnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.