nedelja , 5 decembra 2021

Đorđević i Todorović na čelu Odbora za zaštitu životne sredine

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević imenovan je za predsednika Odbora za zaštitu životne sredine i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici ovog odbora u Gadžinom Hanu a njego zamenik biće Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Novoformirani odbor čini 21 predstavnik gradova, opština i gradskih opština u Srbiji sa ciljem da se stanje u oblasti životne sredine popravi, rečeno je na skupu. Sledeća sednica treba da bude održana u Kruševcu, a nakon toga, naredna na jesen u Vlasotincu.

„Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije pružiće punu podršku lokalnim samoupravama u rešavanju ključnih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama“, rekao je ministar Goran Trivan na  konstitutivnoj sednici ovog Odbora.
„Stalna konferencija gradova i opština jedna je od organizacija koje se najozbiljnije bave zaštitom životne sredine, i zato će se Ministarstvo angažovati na jačanju saradnje i razmene iskustava i znanja u rešavanju problema životne sredine širom Srbije. Srbija jegotovo potpuno zapuštena zemlja u ekološkom smislu, i potrebno je zajedničko izuzetno angažovanje da se dostignusavremeni standardi zaštite životne sredine koji odlikuju razvijene zemlje Evrope“ istakao je ministar Trivan.
„Za projekte u životnoj sredini koji će pomoći Srbiji u pridruživanju zemljama evropske zajednice u ovom trenutku najpotrebnija je projektno-tehnička dokumentacija,koju ima mali broj opština, a koja je preduslov dobijanja investicija iz evropskih fondova. Ministarstvo će pružiti punu pomoć lokalnim samoupravamau izradi projektno-tehničke dokumentacije, ali i u jačanju privatno-javnog partnerstva, kako bi se stvorili osnovni preduslovi za rešavanje ključnih ekoloških problema u Srbiji“, rekao je Trivan.
Pored izbornih aktivnosti i razmatranja postignutog u prethodnom periodu, utvrđene su aktivnosti Odbora u narednom periodu, i ukazano na pravce delovanja u ovim oblastima lokalnih samouprava širom Srbije. Među planiranim aktivnostima SKGO istaknuti su jačanje međusobne saradnje i zajednički projekti opština, osnivanje zelenih saveta na lokalnom nivou, uključivanje zajednice lokalnih samouprava u borbu protiv klimatskih promena.

Takođe pročitajte

Služavka gospodarica“ – Komična opera na sceni niškog pozorišta

Кomična opera „Služavka gospodarica“, kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.