subota , 25 marta 2023

Digitalno osvežen film “Ko to tamo peva” pred niškom publikom

Projekcija digitalno resttaurisane verzije kultnog filma „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana iz 1980. godine u okviru projekta „VIP Kinoteka“ zakazana je za 24.januara u 19 časova u Maloj sali Niškog kulturnog centra (NKC).
Ulaz besplatan jer projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova naše “sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije koji je proglašen za najbolji srpski film – „Ko to tamo peva“. Gala premijera ovog restauriranog i digitalizovanog filma u Beogradu održana je 14. decembra 2017. godine. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića…

„Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata. Zahvaljujući razumevanju kolega iz kompanije Vip mobile, realizacija ovog velikog posla počinje na najbolji mogući način. Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.
Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

Izbor 100 najboljih filmova, sačinjen je prema ocenama domaćih teoretičara filma, profesora i kritičara, a među prvih deset su:

„Ko to tamo peva”, prema scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Slobodana Šijana, ponovo je izabran za najbolji srpski film.

„Skupljači perja” (na drugom mestu, sa samo tri glasa manje u odnosu na prvoplasirani),

„Tri”, „Kad budem mrtav i beo”, „WR – Misterija organizma”, „Buđenje pacova”, „Maratonci trče počasni krug”, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, „Marš na Drinu” i „Podzemlje” na desetom mestu.

Među prvih 20 su i dela: „Jutro”, „Zaseda”, „Otac na službenom putu”, „Variola vera”, „Lepa sela lepo gore”, „Rani radovi”, „Praznik”, „Nacionalna klasa”, „Petrijin venac” i „Subotom uveče”, a među 100 najboljih su i „Balkanski špijun”, „Mlad i zdrav kao ruža”, „Karađorđe”, „Nevinost bez zaštite”, „Davitelj protiv davitelja”, „Varljivo leto ’68”, „Dečko koji obećava”, „Rane”, „Mi nismo anđeli”, „Bitka na Neretvi”, „Bure baruta”…

Jugoslovenska kinoteka mora po hitnom postupku da pristupi procesu restauracije filmova koji su proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja. Uz izbor, na koji imamo pravo, ali i obavezu kao filmski arhiv Republike Srbije, cilj nam je da dela iz istorije naše kinematografije javnosti možemo da prikažemo na kvalitetnim kopijama”, istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, krajem prošle godine nakon objavljivanja rezultata glasanja.

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.