nedelja , 5 decembra 2021

“Digitalna bleja” za nastavnike i roditelje

Vebinar – „Digitalna bleja” održaće se danas sa početkom od 17 sati, a namenjen je nastavnicima i roditeljima dece od 11 do 15 godina.

 

Vebinar će biti uživo emitovan na fb stranici EU u Srbiji. Registrovani učesnici koji se prijave preko sajta dobiće i link kako bi mogli da prate događaj ukoliko ne koriste facebook.

O VEBINARU:

Prateći specifičnosti razvoja dece ovog uzrasta, a to je najpre snažna potreba za pripadanjem vršnjačkoj grupi, pokušaćemo da ukažemo kako sadržaji koji putem mobilnih digitalnih platformi dolaze do dece, bilo edukativni, informativni, zabavni ili komercijalne prirode (poput reklama), oblikuju njihovo ponašanje i utiču na stavove i odluke koje donose.

Tokom onog što nazivamo „digitalna bleja” deca upravljaju sadržajima, aplikacijama i kanalima koje prate, dok istovremeno kreiraju i dele audio / video sadržaje, koji zatim postaju predmet komenatarisanja, lajkovanja i daljeg širenja mrežom. Upravo ova dvostruka uloga – korisnika sadržaja s jedne, i kreatora, s druge strane, pred nas i našu decu pored novih mogućnosti, postavlja nove obaveze i odgovornosti, kao i potencijalne rizike.

Teme vebinara su:

* Šta naša deca rade na internetu i kako se ponašaju na društvenim mrežama: koga prate, s kim se druže i o čemu razgovaraju?
* Da li i na koji način razgovarate sa decom o aktivnostima na netu?
* Da li ste adekvatan sagovornik svojoj deci?
* Da li pratite jedni druge na društvenim mrežama?
* Znate li koji sve oblici digitalnog nasilja postoje?

O mobilnim digitalnim platformama, medijskim sadržajima i odgovornosti, video igrama, pretraživačima, potrošačkom društvu, nasilju u medijima govorićemo na vebinaru „Digitalna bleja“ sa našim učesnicima:

Učestvuju:

* Nebojša Milovanović, glumac
* Maja Zarić, Ministarstvo kulture i informisanja – rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije
* Ana Mirković, direktorka Instituta za digitalne komunikacije i ekspertkinja za digitalne komunikacije na EU projektu “Podrška medijskim refromama”

Moderator: Dragan Ilić, novinar i psiholog

O SERIJALU:

Serijal vebinara „Digitalni imunitet – od digitalne cucle do digitalnog buntovnika” organizuje EU info mreža u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i EU projektom Podrška medijskim reformama. Ovim serijalom želimo da zajedno promišljamo kako sazrevaju mladi u digitalnom okruženju, da proširimo znanja i veštine medijske pismenosti roditelja kako bi mogli aktivno da učestvuju u digitalnom životu mlade populacije. Teme vebinara zasnovane su na Priručniku za medijsku pismenost za preduniverzitetsko obrazovanje namenjenom nastavnicima i stručnim saradnicima, koji priprema Ministarstvo kulture i informisanja sa EU projektom Podrška medijskim reformama.

Ovaj serijal vebinara prilagođen je porodicama prema starosnoj dobi dece i mladih – počev od onih najmlađih, pa do srednjoškolaca i predstavlja priliku da zajedno jačamo svoj digitalni imunitet.

Takođe pročitajte

Dostupan Wizz onlajn čet za sve infomacije o putovanjima i letovima

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi, objavila je da je njena četbot …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.