Deveti po redu festival “Nauk nije bauk”

Od 31. marta i 1. aprila, od 10 do 19 časova, u holu Elektronskog fakulteta u Nišu, održava, deveti po redu, festival nauke “Nauk nije bauk”.

Iz godine u godinu, festival je ,,rastao” u svakom pogledu, pa danas ponosno organiatori mogu reći da je jedan od najvećih festivala nauke širom Srbije i regiona. Njihov cilj je da podrže mlade ljude koji se zalažu za nauku, tako što rezultate njihovog rada prikazuju na samom festivalu i motivišu ih da sa istim nastave, kao i sve ostale da se priključe. Tema ove godine je: ,,Nauka u praksi”.

Na ovogodišnjem festivalu biće:
-80 postavki
-naučna bina na kojoj će se održavati prezentacije
-20 predavanja u amfiteatru fakulteta
-oko 1000 učesnika iz osnovnih i srednjih škola, kao i eminentnih fakulteta i organizacija, a biće i puno gostiju iz inostranstva.

Festival će se odvijati na 2 lokacije : na Elektronskom fakultetu i u ETŠ ,,Nikola Tesla”, a od puno interaktivnog i interesantnog sadržaja, ove godine, izdvojili bismo:

1. Gimnazija ,,Svetozar Marković”, Niš: ,,Elektromagnetno igralište”, mesto gde će se posetioci, a posebno oni najmlađi, upoznati sa magnetima i elektromagnetima, otkriti misterije nevidljivih polja, a na kraju i potpuno bezbedno igrati sa strujom!

2. Mensa Srbije: ,,Naučna igraonica”, štand gde će članovi Mense, zajedno sa učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „14. oktobar“ , na kreativan i zabavan način, pokušati da približe nauku najmlađim posetiocima festivala putem pet različitih, šarenih ogleda, koji će im približiti fiziku i hemiju.

3. Gimnazija ,,Svetozar Marković” : ,,Reči boje ljubavi” će nam pomoći
da, izložbom ljubavnih pisama znamenitih ljudi naše istorije, otkrijemo šta je ljubav. Pružiće posetiocima mogućnost da saznaju više o njima, čuju iskrene ispovesti đaka i profesora, pa čak i da napišu sopstveno ljubavno pismo.

4. UG ,,Nauči me”: ,,CodeRobotić” je niz radionica na kojima učenici od V do VIII razreda uče programiranje i algoritamski način razmišljanja, na sasvim inovativan način. Pored ovih, održavaju se i radionice robotike ,,KodNI”. Učenici su naučili Scratch (najjednostavniji programski jezik), programirali Edbot humanoidnog robota i pripremili postavku na kojoj će vam sami pokazati šta sve Andrija i Anđelka, spomenuti roboti, mogu.

5. ,,Central Vocational Training School”, Mađarska : ,,Rubikova kocka”, odnosno postavka na kojoj će nam učenici predstaviti istoriju kocke sa nekim zanimljivim i skrivenim činjenicama. Objasniće šta je cilj kocke, šta njena tajna, a pored toga i pokazati kako se pomera. Na kraju će uključiti publiku da nauče pojam kretanja kroz kocku.

6. OŠ ,,Dušan Tasković Srećko”, Sićevo: ,,Put u prošlost – korak ka budućnosti”, projekat koji uvodi posetioce u svet prošlosti uz pomoć kreativno osmišljenog arheološkog nalazišta. Učenici će nam prevesti govor drevnih kostiju, a posetioci će imati priliku da iskopaju pripremljene fosile, pa čak i da naprave svoj fosilni otisak.

7. OŠ ,,Stefan Nemanja”, Niš: ,,Papir koji klija”, štand sa kog saznajemo kako od starog papira i novina može nastati prava biljka. Praviće slagalice od recikliranog papira sa semenkama biljaka, koje se kasnije mogu zasaditi. Koristiće čak i ekološko mastilo, koje je dobijeno iz povrća.

8. Gimnazija ,,Svetozar Marković”, Niš: ,,Svi ritmovi srca”, postavka na kojoj će nam mladi biologičari i hemičari reći sve o srcu i krvotoku: otkriće nam od čega se krv sastoji, kako srce radi i da li je krv obavezno crvene boje kod svih živih bića. Nekima će čak i odrediti krvnu grupu.

9.,,Colegiul Economic “Virgil Madgearu””, Galati, Rumunija: ,,Napravi molekul”, naučiće nas kako da od balona napravimo molekul. Molekule će modelovati od balona različitih boja, oblika i veličina, u zavisnosti od zahteva geometrije molekula. Modeliranje pomoću balona je pogodan način prestavljanja molekula, jer elastičnost balona omogućava lakše savijanje hibridnih orbitala.

10. Gimnazija ,,Bora Stanković”: ,,Hemija i biologija pokreću svet”, štand koji nam daje odgovore na mnoga pitanja, kao na primer:
-Kako se slikati bez hemije?
-Zašto recikliramo baterije i šta radimo posle sa njima?
-Šta se dešava sa njegovom kožom krokodila usled promena?
Biće reči i o molekularnoj gastronomiji, koja predstavlja novi, moderan oblik pripreme zanimljivih jela u obliku:
-pene i želea od povrća
-vrućeg sladoleda i bombona od maslinovog ulja
-kavijara od dinje i lubenice.

11. Centar za promociju nauke: ,,Planetarijum”, koji na interaktivan način prikazuje rotaciju nebeske sfere, sazvežđa na nebu, kretanje kometa, planeta i njihovih satelita.

Takođe, učenici ,,Visoke tehničke škole” pozivaju sve posetioce da sa sobom ponesu prazne baterije, koje će reciklirati i omogućiti njihovu ponovnu upotrebu!

Na sajtu festivala: http://www.festivalnauknijebauk.edu.rs, svi oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, moći će da prate Livestream, odnosno prenos uživo, tokom festivala, a pored toga, već sada svi mogu naći više o samom festivalu, ovogodišnji sadržaj i mapu. Sve aktivnosti objavljuju se na fejsbuk stranici festivala (www.facebook.com/festivalnauknijebauk), kao i na instagramu (www.instagram.com/nauknijebauk), pod heštagom #nauknijebauk.

Ulaz je besplatan, a veliki broj postavki obećava da će festival pokriti sfere interesovanja svih generacija.
Dobrodošli!

Takođe pročitajte

Nova era zdrave ishrane: U Walter stigli Vege ćevapi!

Zdravlje, inovacija i ukus spajaju se u najnovijem gastronomskom podvigu kompanije Walter. U vremenu kada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.