ponedeljak , 16 maja 2022

Deset razloga zbog kojih vam je lice crveno

Crvenilo lica je poprilično često u populacijiji, a razlozi za to mogu biti od banalnih do vrlo ozbiljnih. Lice može da bude crveno zbog mnogih spoljašnjih faktora kao što je na primer prekomerno izlaganje suncu, ali i unutrašnjih faktora, kao što je povišen pritisak ili emocionalni dizbalansi.

Lice je često crveno i u sklopu nekih čestih dermatoza kao što su akne, rozacea ili seboroični dermatitis. Ali crvenilo lica može biti samo početni signal, da se radi i o nekim jako ozbiljnim sistemskim bolestima. Ukoliko vam je lice crveno više od nekoliko dana i ne prolazi, pravo je vreme da se obratite svom dermatologu, koji će na osnovu vaše dijagnoze, zajedno sa vama napraviti dalji plan nege, ali i lečenja. Na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok čekaju vas dermatolozi i stručnjaci različitih specijalnosti, sa kojima možete da porazgovarate i konsultujete se oko tegoba koje vas muče.

Registrujte se na http://www.doktok.rs i zakažite svoj termin kod željenog stručnjaka.

Evo nekih od čestih dermatoloških dijagnoza, koje mogu da se ispolje sa crvenilom na licu.

1.Seboroični dermatitis je često dermatološko oboljenje, koje izaziva crvenilo, koža je često masna sa prisutnom skvamom. Ova koža zahteva konstantno održavanje, a u periodima aktivnosti i aktivno lečenje propisanom terapijom.

2.Rozacea je poprilično često stanje kože, koje se karakteriše naletima crvenila koji se često pogoršavaju na određene stimuluse, kao što je hrana, alkohol, toplo, hladno. Ona može biti od vrlo jednostavne forme do vrlo opsežne i komplikovane koja zahteva dugotrajno lečenje.

3.Alergijska reakcija ili iritacija određenim agensima je takođe često stanje, najčašće nastalo kao posledica reakcije na neki kozmetski proizvod, farbu za kosu. Stanje se najčešće poboljšava kada štetni agens prestane da deluje.

4.Reakcije na lekove – određeni lekovi mogu da izazovu reakcije ovog tipa, a često i u kontaktu sa suncem se crvenilo pogoršava.

5.Atopski dermatitis je oboljenje ekcemskog tipa, sve češće u našoj populaciji, koje između ostalih promena može da se karakteriše pojavom crvenila na licu, najčešće obrazima. Ovo stanje zahteva detaljan i sveobuhvatni tretman.

6.Psorijaza je hronična kožna bolest, koja može da se ispolji sa promenama na licu. Ovo stanje zahteva detaljnu obradu i plan lečenja vašeg dermatologa.

7.Kapilari su promene na licu koje nastaju sa godinama kao posledica nekih drugih bolesti kao na primer rozacee, ali i kao posledica oštećenja kože od sunca ili nekih trauma. Oni zahtevaju prvo lečenje osnovnog razloga zbog koga nastaju, kako se ne bi ponovo vratili, a nakon toga i njihovo uklanjanje procesom sklerozacije ili laserom.

8.Herpes je oboljenje koje može da se javi bilo gde na telu, a na licu su to najčešće usne, ali može se videti i na drugim zonama. U zavisnosti od opsega, ali i opšteg stanja, može zahtevati i sistemsku antivirotsku terapiju.

9.Lupus je autoimuno oboljenje koje među prvim simptomima daje crvenilo na licu. Jako je važno postaviti dijagnozu na vreme, kako bi se uradila kontrola ostalih sistema organa koji mogu biti zahvaćeni ovom bolešću.

10.T ćelijski kutani limfomi su maligne bolesti koje između ostalog daju crvenilo kože lica. Izuzetno je važno postaviti dijagnozu što pre, kako bi se sproveli tretmani lečenja što hitnije.

Piše: DR JOVANA MAJSTOROVIĆ , dr medicine, specijalizant dermatovenerologije

Takođe pročitajte

Zašto je potrebno da vodite računa o svom zdravlju tokom dejta

Svima nam se desilo da se zaljubimo. Ono baš da odlepimo, na prvi pogled, ili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.