utorak , 17 maja 2022
Siniša Dimitrijević Sidži

Dela Mocarta i Vivaldija za 65.rođendan Niškog simfonijskog orkestra

Povodom 64 godina od prvog koncerta i 65 godina od osnivanja  Niškog simfonijskog orkestra održan je premijerni koncert na kome je publika mogla u uživa u delima Mocarta i Vivaldija.

Dirigent Angel Stankov iz Bugarske, sa velikim oduševljenjem dirigovao je solistima Stanislava Alađozovski –violina, Sanja Jović – violina, David Kurtić – violina, Milica Orlić – violina, koje je pratio Simfonijski orkestar.

Direktorka Vesna Bratić  zahvalila se  publici što je svojim mnogobrojnim prisustvom, kao i svih predhodnih godina, uveličala “rođendansko slavlje”.

“Postojimo zahvaljujući vama, vašem nadahnuću i vašoj dobroj energiji koja prati nas“, kazala je direktorka.

Koncert je počeo izvođenjem dela V.A.Mocarta Uvertira Otmica iz Saraja, KV 384 uz izvođenje NSO. Publika je mogla da čije i dela A. Vivaldi koncert za tri violine, kao i koncert za četiri violine istog kompozitora.  V.A. Mocart Končertone za dve violin, KV 190 bravurozno su izveli Angel Stankov koji se pokazao kao odličan solista violine i David Kurtić.

Gromoglasnim aplauzom i oduševljenjem ispraćeno je izvođenje ovih solista. Na kraju koncerta solisti na violini podigli su publiku na nogama, jer je publika osetila velika ljubav muzičara na delu.

„Vi ste bili na koncertu i mogli ste da osetite kako je reagovala publika i rekao bih da je ona veoma zadovoljan koncertom. Moji studenti su osnovne figure ovog koncerta i koncert majstori su se pokazali kao dobri solisti. Nadam se da će ovaj koncert uskoro biti izvođen i u Sofiji, i trudiću se da u buduđnosti proširimo kulturni saradnju između naše dve prijateljske zemlje“, utisci su dirigenta i violiniste Angela Stankova.

Oduševljenje je podelila i Stanislava Alađozovski koja je nakon koncerta izjavila je da je počastvovana prvo odabirom programa, odnosno profesorom koji ga je osmislio.

“Direktorka Vesna Bratić me je učinila veoma srećnom da za ovakav jubilej insistira da koncert bude sa solistima orkestra i da  to bude sa našim profesorom i dirigentom kao solistom Angelom Stankovom . Ta briga profesora za svoje studente koji vodi računa o njima, kroz individualne časove sviranja se mogla osetiti na koncertu.  To stvori takvu energiju u izvođačima i takvo poštovanje da  se ona prenese na publiku, i to se moglo osetiti na koncertu, dodala je ona.

Tekst i fotografije Siniša Dimitrijević Sidži

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.