petak , 16 aprila 2021

Dela Milana Konjovića među Nišlijama

Poslednji put dela Milana Konjovića (1898-1993) izlagana su u Nišu sedamdesetih godina prošlog veka, a od sinoć 35 slika jednog od najznačajnijih naših umetnika 20. veka ponovo je pred Nišlijama.

Reč je o gostovanju somborske Galerije “Milan Konjović” u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti. Izložba “Kontinuitet u radu Milana Konjovića”, kako je objasnio njen autor, kustos somborske galerije, Nebojša Vasić, sažima gotovo osam decenija slikarevog plodnog stvaralaštva.

“Prvu sliku Konjović je uradio 1912, a poslednju 1990. godine – kaže Vasić. – Iako ova izložba nije retrospektivna, na njoj su zastupljena dela iz svih stvaralačkih faza, kako bi se predstavio razvojni kontinuitet u opusu stvaranom gotovo osam decenija. Postavka obuhvata radove kako iz prve, rane faze, tako i iz pariske “plave”, a potom “crvene”, preko “sive”, ratne faze, do kolorističke koja nastupa 1953. godine.

Na izložbi će se, prema Vasićevim rečima, naći i slike iz zenita Konjovićevog stvaralaštva, takozvane asocijativne faze:

“Tada nastaju slike snažnog ritma, uzbudljivog i napetog gesta, gde je predmet sveden do simbola, znaka, asocijacije i aluzije – napominje sagovornik. – Od 1985. nastaje pozni period “bele” ili “Vizantijske faze” koji je trajao do 1990. godine, i kojom je Konjović zatvorio svoj lični i umetnički opus.

Takođe pročitajte

Novinarka Jelena Stojković – Dobitnica priznanja „Cvet jednakosti“

Novinarka Jelena Stojković dobitnica je novinarskog priznanja „Cvet jednakosti“, koje se dodeljuje u okviru manifestacije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.