subota , 15 avgusta 2020
ilustracija

Deca i učenici u Medveđi obeležili Svetog Savu

Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Predškolske ustanove i škole na teritoriji opštine Medveđa, su prigodnim programom i presecanjem slavskog kolača u svojim ustanovama obeležili slavu.

Deca predškolske ustanove “Mladost” su presecanjem slavskog kolača, predstavama i pesmama koje su pripremili sa svojim vaspitačima u čast Svetog Save proslavila ovaj dan. Izvođenjem himne Svetom Savi, presecanjem slavskog kolača i prigodnim programom školska slava je obeležena u osnovnoj školi “Gornja Jablanica” kao i u školama na terenu, u Negosavlju i Sijarinskoj Banji. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Arsićem, koji se obratio i čestitao svim đacima školsku slavu.

Tehnička škola “Nikola Tesla” takođe je, na prigodan način obeležila praznik. U večernjim satima organizovan je u Svetosavski bal u Sijarinskoj Banji čiji je domaćin bila osnovna škola iz Leca a učestvovale su sve škole sa teritorije ove opštine.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države. Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja. Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u uverenju da će tako uništiti veru i svaki njegov uticaj na Srbe.

Takođe pročitajte

“Rane intervencije” – Prepoznavanje i procena u razvoju dece

Vaspitači i stručni saradnici JPU “Pčelica“ Niš u proteklih godinu dana završili su obuku u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.