Danijela Anđelković – Ovogodišnja dobitnica prestižne Puškinove nagrade

Rodom iz Vlasotinca, već 25 godina živi i radi u Velikom Ropotovu kod Кosovske Кamenice, Danijela Anđelković, jedna je od ovogodišnjih dobitnika prestižne Puškinove nagrade za najbolji esej iz književnosti van granica ruskog govornog područja.

Ovaj tradicionalni međunarodni konkurs već dvadeset godina organizuje Ruska gateza, a Danijela je jedina ovogodišnja dobitnica ove nagrade iz Srbije i sa prostora Кosova i Metohije. Vest je odjeknula u stručnoj javnosti i na društvenim mrežama, a mi smo joj se obradovali jer je Danijela Anđelković „naše gore list“, rođena Vlasotinčanka, a pre tačno četvrt veka bila je i deo grupe mladih entuzijasta koji su pokrenuli obnovu petog izdanja lista Vlasina. Tako da je sa ponosom prisvajamo i kao člana redakcije naših lokalnih novina koje su nastavile tradiciju započetu 1926. godine.

Na ovogodišnji 20. Međunarodni Puškinov konkurs pristiglo je 529 eseja na temu „Autogram pobede“, posvećene 75. godišnjici pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Rad Danijele Anđelković je ušao u kategoriju najboljih radova.

„U osnovi mog rada je zapravo osvrt na to kako svojim učenicima u osnovnoj školi približavam ovu tematiku kroz priče i pesme iz tog perioda i tako im prikazujem stravična stradanja ljudi i tužne priče o njihovim sudbinama“, objašnjava nam Danijela Anđelković

Za nju ovo predstavlja krunu dugogodišnjeg rada, ali i podstrek da nastavi svoju borbu za očuvanje ruskog jezika i kulture i vraćanje ovog jezika u srpske škole.

Poseban značaj ova nagrada za Danijelu Anđelković ima i zbog toga što se kao nastavnik ruskog jezika u osnovnim školama u Velikom Ropotovu i Ranilugu velikim delom posvetila izučavanju života i rada Aleksandra Puškina, jednog od najvećih ruskih pisaca.
Ceremonija dodele nagrade biće održana u Moskvi početkom septembra meseca i ovo putovanje u Rusiju Danijela sa radošću očekuje.
Ona je pre deset godina dobila i prestižnu nagradu „Učitelj godine“ u Ruskoj školi u Beogradu, uspešno sarađuje sa Udruženjem Slavjanoserbija i ruskom školom u Šuji.

Кao neko ko se zdušno bori za očuvanje ruskog jezika u našim školama i ko deci ume da prenese lepotu i značaj ovog slovenskog jezika za svetsku književnost, umetnost i nauku, Danijela često svojim učenicima pročita sledeći citat:

„Ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo – svet bi potamneo. Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika, svet bi ogluveo. Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost, svet bi zanemeo“.

Ona veoma uspešno uči svoje đake da vole ruski jezik, podstiče ih da čitaju na ruskom, bodri ih da upoznaju kulturu ove velike slovenske zemlje, što im i delom pokazuje.

„Ako učitelj voli samo posao, on je dobar učitelj. Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji od onog učitelja koji je pročitao sve knjige, ali ne voli ni posao, ni đake. Ako učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima, on je savršen učitelj“, još jednim citatom, ovog puta, Lava Nikolajeviča Tolstoja, završava naš razgovor Danijela Anđelković o značaju prosvetarskog poziva i ljubavi prema njemu, koju mora da ima svako ko radi u školskoj učionici.

 

Izvor: Informativni Bilten Vlasina

Takođe pročitajte

Vlasotinački Sportski savez najbolji u Srbiji

Sportski savez opštine Vlasotince najbolji je teritorijalni sportski savez u Srbiji. On je dobitnik najvećeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.