petak , 12 avgusta 2022

Dani slovenačkog filma u Nišu

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u 5 gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike. Posetioci u Nišu će od utorka 11. decembra do petka 14. decembra u zgradi Kulturnog centra Niš (Stanoja Bunuševca bb) imati priliku da pogledaju četiri dugometražna i četiri kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije. Projekcije svih filmova su besplatne za posetioce.
Na reviji filmova u Niškom kulturnom centru naćiće se i film Cankar, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće 11. decembra premijerno prikazan u Beogradu i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918). U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.
Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.
U Nišu je, kao i u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci na programu na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu Koliko se voliš rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film Odrastanje, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.
Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

 Program:

Utorak, 11.12.

19.00h  Tunel (2017, 15 min)

Rudar (2016, 102 min) r. Hana Slak

Sreda, 12.12.

19.00h  Versopolis (2018, 4 min) r Jan Cvitkovič

Cankar (2018, 93 min) r. Amir Muratović

Četvrtak, 13.12.

19.00h   Nedeljno jutro (2018, 15 min) r. Martin Turk

Pođi sa mnom(2016, 83 min) r. Igor Šterk

Petak, 14.12.   

19.00h  Rođen da umre (2018, 15min) r. Matjaž Žbontar

Buđenje (2017, 82 min) r. Peter Bratuša

 

Takođe pročitajte

Beti Đorđević u Gradskoj kući uručena nagrada za životno delo

Refren pesme “Počnimo ljubav ispočetka” orio se Gradskom kućom nakon što je džez i soul …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.