subota , 4 februara 2023

Dani slovenačkog filma u Niškom kulturnom centru

Niški kulturni centar, “France Prešern” Niš i Društvo “Sava” Beograd organizuju Dane slovenačkog filma u prostorijama NKC-a, od 8. do 11 decembra. Ulaz na projekcije je besplatan.

Program:

8.12. u 20 h

“Radnici napuštaju fabriku” (2021/ 21′)
Režija: Neja Tomšič
Kruzeri su plivajuće utopije čiji je jedini smisao stvoriti osećaj bezvremenosti i bezbrižnosti. Polazeći od priče o dva brodogradilišta, multimedijalna umetnica Neja Tomšič, pravi dokumentarno-eksperimantalnu strukturu u formi video-eseja.

“Slovenac koji je preleteo vek” (2019/ 63′)
Režija: Dušan Milavec
Dugometražni dokumentarac o Juriju Krajgeru koji je bio austro-ugarski pilot, instruktor letenja i pilot u Kraljevini  SHS. Leteći za “Pan American Airways” kao pionir interkontinentalnih letova, postavio je svetski rekord u brzini.

9.12. u 19 h

“Prah od pepela” (2020/ 12′)
Režija: Aljoša Nikolić
Kratki igrani film koji se događa u gradu Šoštanj u srcu Šaleške kotline, iza dimne zavese termoelektrane. Kada se dim raziđe, korupcija nestane iz sećanja i Slovenija se snabde strujom, ostaju samo ljudi i priče o njihovim sudbinama.

“Sinovi bure” (2021/ 63′)
Režija: Miha Čelar
Priča o kraškom ovčaru koji postaje pastirski pas. Ovaj dokumentarac prati njegovo rođenje, odrastanje i pripremu da preuzme stado.

9.12. u 21 h

“Ta prokleta očeva kamera” (2021/ 7′)
Režija: Miloš Tomić
Animirana priča o nestašnom dečaku koji u svom odrastanju pokušava da se približi svom ocu preko fotografije koja je istovremeno i njegova opsesija i njegov život.

“Nekad su bili ljudi” (2021/ 89′)
Režija: Goran Vojnović
Uloge: Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer,  Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica
Leo je Italijankoji živi u Sloveniji. Vučko je Bosanac koji je kao dete pobegao u Sloveniju. Leo insistira na Sloveniji zbog bivše devojke i sina, a Vučko ne želi bratu u Švedsku da ne bi ponovo bio izbeglica.

10.12. u 19 h

“Babin seksualni život” (2021/ 13′)
Režija: Urška Đukić, Emilie Pigeard
Animirano-dokumentarni film koji govori o prošlosti jedne seoske bakice u periodu kada su žene u prvoj polovini XX veka smatrane isključivo kao predmet zadovoljenja seksualne želje svojih muževa.

“Bundeva na usijanom limenom krovu” (2019/ 75′)
Režija: Nejc Saje, Jeffrey Young
Dokumentarni portret izuzetnog pesnika Tomaža Šalamuna koji je više od 50 godina bio posvećen umetnosti i za to ponekad plaćao visoku cenu.

10.12. u 21 h

“91” (2021/ 26’)
Režija: Luka Štigl
Kratki igrani film koji se dešava 1991. godine za vreme rata u Sloveniji. Dvojica teritorijalaca odlučuju da proslave trideseti rođendan jednog od njih.

“Doviđenja u sledećem ratu” (1980/ 75’)
Režija: Živojin Pavlović
Uloge: Metod Pevec, Boris Juh, Hans Christian Blech, Milan Puzić
Restaurisana verzija klasičnog ostvarenja Žike Pavlovića po romanu Vitomila Zupana “Menuet za gitaru”. Posle mnogo godina od završetka Drugog svetskog rata, u Španiji na godišnjem odmoru, susreću se nekadašnji partizan i bivši nemački vojnik.

11.12. u 20 h

“Otava” (2021/ 14′)
Režija: Lana Bregar
Kratki igrani film na granici realnosti i snova, uspomena i sećanja. Jedna devojčica se na bakinom imanju priseća svoje majke.

“Zastoj” (2021/ 87′)
Režija: Vinko Möderndorfer
Uloge: Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar
Dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Jedan tragični događaj i zajednička nesreća, sudbonosno ih povezuju.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.