foto Jelena Ćosin

„Dani paprike“ po 11.put u Donjoj Lokošnici

Manifestacija koje će se po 11.put održati u ponedeljak, 19 septembra prilika je da se proizvođači poznate začinske „lokošničke“ paprike pohvale ovogodišnjim rodom ali ima i takmičarski duh jer se bira najbolji proizvođač ali i ko će najbrže nanizati 100 paprika.

Žitelji sela Donja Lokošnica, sa oko dve stotine domaćinstava,  tradicionalno se bave proizvodnjom paprike koja je nezaobilazan začin kod pripreme đakonija. Ova paprika je autohtona vrsta a sprecifičan je i način obrade i sušenja. Paprike se nižu na vrpce i na prirodan način se suše. Bukvalno je svaki delić sela u vreme kampanje berbe i sušenja prepriven „nizama“, odnosno vencima sa crvenim paprikama.

zacin paprika lokosnica„Ove godine rod je malo podbacio, tako da je ispod proseka, oko dve tone po hektaru. Prošla godina je bila bolja sa prosečne tri tone po hektaru, kaže Milan Stojanović, jedan od organizatora ove manifestacije. On podseća da je najbolja godina bila 2009. kada su ubrali  4,5 tona paprike po hektaru.

„Manifestacija je upravo prilika da pokažemo u čemu smo najbolji. Umemo da proizvedemo dobru papriku i to trebamo da iskoristimo, kaže naš sagovornik.

Samo selo i ova manifestacija veoma su atraktivni zbog ambijenta ali i nadmetanja u brzom nizanju paprika. Po propozicijama mogu se takmičiti i muškarci ali je uglavnom to „ženski posao“. Već par godina šampionka je Vesna Milojković koja uspeva da za minut i par sekundi naniže 100 paprika.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.