subota , 28 marta 2020

Dani makedonske kulture u Nišu

Povodom Dana državnosti Republike Makedonije, Udruženje Makedonaca „Vardar“ Niš organizuje, i ove godine, Dane makedonske kulture, koji će trajati od 9. do 17. septembra.

“Manifestacija ima za cilj da predstavi kulturno stvaralaštvo Makedonaca koji žive i stvaraju u Srbiji i van nje, i tako doprinese bogatijem kulturnom životu u Nišu. Takođe, želimo da zbližimo dva naroda – makedonski i srpski”, kaže predsednik Udruženja Makedonaca „Vardar“ Niš Blage Petruševski.

Svečano otvaranje je 9. septembra u galeriji Niškog kulturnog centra u 13 sati, kada će nastupiti Omladinski hor “Gracija” iz Niša. Posetoci će na dan otvaranja, od 13:30 časova, moći da pogledaju i izložbu skulptura autora Siniše Noveskog koja će biti otvorena do 17. septembra.

U okviru ove manifestacije, od 11. do 13. septembra, od 19 sati u Niškom kulturnom centru biće prikazana tri makedonska filma – Mirno leto, Velika voda i Prevrnuto. Dane makedonske kulture zatvara predstava U kafanče karši Stanče, 16. septembra od 18 časova u Pozorištu lutaka.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Kinoteka republike Makedonije, Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša, Gradska opština Medijana, Niški kulturni centar, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš, i Pozorište lutaka Niš.

Na sve manifestacije tokom Dana makedonske kulture ulaz je besplatan.

Izvor: http://mediareform.rs/dani-makedonske-kulture-u-nisu/

Takođe pročitajte

Studenti muzikom i pevanjem obeležili Dan studenata Univerziteta u Nišu

Dan studenata Univerziteta u Nišu se tradicionalno obeležava svakog 22. marta. Na ovaj datum, student …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.